ZDJĘCIA LOTNICZE > Wysłane do RA
krispol - set aplikacyjny
kopeniek:
--- Cytat: valdip w Luty 06, 2011, 11:51:02 am ---Ode mnie taka uwaga, najpierw odszumianie a później wyostrzenie i ostrzenie rób dwa razy przed zmniejszeniem i po zmniejszeniu.
--- Koniec cytatu ---
Bardzo pouczający wątek... Ja kurna ostrze tylko raz po zmniejszeniu.... Muszę spróbować na dwa razy... BTW wszyscy ostrzycie dwa razy??
Tomaszek:
Ja ostrzę raz na koniec obróbki i zapisuję w pełnej rozdzielczości. Potem drugi raz, po zmniejszeniu, ale to już nie zawsze.
Pozdrawiam
Amon:
Jeśli oczywiście zdjęcie ma być w założeniu ostre, to ostrzę full format, a potem zawsze po każdym zmniejszeniu. Bywa, że ostrzenie składa się z 2 czy 3 wyostrzeń - to zależy co się chce wyostrzyć, czy cienkie linie, czy grubsze > tak ogólnie mówiąc.
kopeniek:
--- Cytat: Amon w Luty 06, 2011, 09:59:16 pm ---Jeśli oczywiście zdjęcie ma być w założeniu ostre, to ostrzę full format, a potem zawsze po każdym zmniejszeniu. Bywa, że ostrzenie składa się z 2 czy 3 wyostrzeń - to zależy co się chce wyostrzyć, czy cienkie linie, czy grubsze > tak ogólnie mówiąc.
--- Koniec cytatu ---
No to załamka :-\.... jutro sprawdzę ile straciłem na obróbce.....
Amon:
kopeniek, to może lepiej ja sprawdzę ;). Ja teraz ostrzę w zasadzie głównie maską wyostrzającą, kiedyś ostrzyłem filtrem górnoprzepustowym. No i zawsze na kanałach w LAB. A dokładnie metodę ostrzenia wybieram do zdjęcia. Zjadłem zęby na wyostrzaniu a i tak ostrzenia hesjowatego mnie zabijają... życie ;).
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej