FOTO-TECHNIKA > Komputery i oprogramowanie
Jaki monitor?
Amon:
Hmm - kichu zagadka ;).
Skalibrowałem monitor, na oko wygląda przyjemnie. I teraz... w PS i Bridge mam ustawiony profil sRGB (tam można wybrać też ten utworzony przez kalibrator, ale zostałem na sRGB). A windows, jak to windows - jedzie na tym profilu z kalibratora. I przeglądarki zdjęć windowsowe a nawet zdjęcie na pulpicie są wyświetlane z profilu z kalibratora, a ps pracuje na sRGB. A że te profile sporo się różnią, to znowu - gdzie odpalę zdjęcie, tam inaczej je widzę. I znowu zgłupieć można :).
Shit, wychodzi na to, że i FF/IE/przeglądarki/windows itd - wszystko poza PS pokazuje inaczej niż PS. W zasadzie jaki jest sens kalibracji, skoro w PS ustawiony jest profil sRGB a nie ten z kalibratora? A z 2 strony chyba nie ma sensu ustawiania swojego profilu w PS? Się już zupełnie pogubiłem.
kichu:
Jaki windows?
Amon:
xp, 7mka lepiej sobie poradzi?
A przy okazji, to zdjęcie - wpada w czerwony, w żółty, czy tak między? W PS wyraźnie w żółty, w Windows wyraźnie w czerwony, a na laptopie jest takie średnie - ciemno-pomarańczowe.
kux:
u mnie wygląda akurat, ale ja mam monitor za 1kpln więc może dlatego :)
czekajcie czekajcie....
będziecie marudzić to przyjdzie z koniarzy TEN KTÓRY WIE O MONITORACH WSZYSTKO i wam wszystkie tek poniżej 5kpln do kibla powyrzuca.... ;D
Amon:
kux - na takim właśnie poniżej 1k to u mnie też wygląda w sam raz hehe :).
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej