FOTO-TECHNIKA > Technika i sprzęt fotograficzny
wybór obiektywu
BNOVY:
Stoję przed zakupem nowego obiektywu do mojego D90 i zastanawiam się między tymi dwoma:
- Nikkorem 70-300 VR
- Sigmą 120-400 OS
Co Wy byście mi doradzili? Brać pewniaka 70-300, czy może zastanowić się nad tą sigmą, Ja sam już niewiem, kilka razy zmieniałem zdanie- nikkor lepszy AF i stabilizacja, a sigma wiadomo dodatkowe 100mm. Szczególnie proszę o pomoc osoby, które miały obydwa w ręce- wiem, że Joa i Deoc focą sigmą. Trudny wybór ;) Z góry dzięki za pomoc ;)
azajac:
Od pół roku mam N 70-300 VR obiektyw super na początek zabawy, ale wiadomo apetyt rośnie zastanawiam się nad nad dokupieniem czegoś dłuższego , miałem podpiętą Sigme 150-500, hmm mieszane uczucie to nie było to. Pytanie do wyjadaczy lepiej dokupić S 120-400 czy dozbierać do N 300 f4 ??
hesja:
ludziska ja nie jestem zainteresowany a wiem ze juz w paru miejscach u nas na forum bylo o tym i wlasciciele sie rozpisywali - poszperajcie...
chyba zrobimy standardowy watek do czytania :)
Joa:
Bartek, bierz 120-400 :)
70-300 mz tylko w teorii jest "pewniakiem", nie zauważyłam, żeby w istotny sposób był lepszy od tej Sigmy. Obydwa dają przyzwoitą jakość po przymknięciu - na f/8 do f/11 jest optymalnie, ale to chyba nie jest dla nikogo zaskoczeniem. Stabilizacja w S działa równie dobrze co w N, choć niektórzy czują się zestresowani objawami jej działania, tj. dźwiękiem i skaczącym obrazem :) - ale po mojemu nie ma to wpływu na skuteczność. Z lepszym AF też bym polemizowała, natomiast trzeba liczyć się z tym, że powyżej 300mm da się zauważyć w S lekkie mydło. No ale przy dobrej pogodzie nawet na 400mm można bardzo dużo wyciągnąć z tego obiektywu.
Ja nadal mam obydwa i od kiedy kupiłam S, Nikon służy mi głównie do statyki, landszaftów i innych bzdetów :) Gdybym miała porównać poziom swojego zadowolenia ze zdjęć lotniczych z obydwu tych szkieł, to przewagę będzie miała S za ogniskową.
Zdaję sobie sprawę, że S jest pewnym kompromisem, ale dla mnie nie ma w tej chwili lepszego budżetowego rozwiązania do Nikona - aż do historycznego momentu pojawienia się na rynku odświeżonego N80-400 czy czegoś podobnego :)
BNOVY:
--- Cytat: hesja link=topic=1783http://www.spfl.pl/forum/Smileys/default/sad.gif.msg27486#msg27486 date=1292281626 ---ludziska ja nie jestem zainteresowany a wiem ze juz w paru miejscach u nas na forum bylo o tym i wlasciciele sie rozpisywali - poszperajcie...
--- Koniec cytatu ---
Sorry hesja, że marudze nowym tematem, ale tutaj chodziło mi o bezpośrednie porównanie tych dwóch obiektywów, tamte wcześniejsze tematy nie do końca zaspokoiły moją ciekawość :-[
Dzięki Joa za odpowiedź i szczerze mówiąc to chyba wezmę sigmę, tak jak radzisz ;)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej