Witam z rana!
hm.... byłem dzisiaj blisko banku, może to jakaś idea....
Co do odbiorniczka.
Na wstępie przypominam konieczne cechy:
zakres częstotliwości 118-136 MHz (przydało by sie pasmo wojskowe tez - 240-400 MHz)
strojenie co 25kHz (w pasmie 118-136 wskazane 8,33kHz - ale bez tego nie tragedia)
odbierana w obu zakresach modulacja AM [A3E]
i ważne też zasilanie - z czego (jak akumulatorki wymienne, jak baterie to jest jak się ratować jak siądą ) i liczy się też pobór prądu, im mniej tym na dłużej starczy.
dalsze parametry - im lepsza czułość tym lepiej, im więcej kanałów i możliwości ich edytowania, grupowania opisywania tym lepiej. Bardzo miło gdy radio da się programować z komputera - bardzo to upraszcza przygotowania przed pokazami.
Co do odbiornika - decyduje kasa i zastosowanie. Jeśli do rozpoznania ruchu na terenie lotniska na którym właśnie jesteś, to czułość nie ma większego znaczenia sprawdzi się każde, wtedy jak nie znamy konkretnych częstotliwości liczą się opcje skanowania. Dolny zakres częstotliwości sprawdzi się też i na lotniskach wojskowych - kontrola ruchu naziemnego czy przestrzeni wokół lotniska korzysta z tych dolnych, kłopot może być przy próbie słuchania rozmów w powietrzu, komend naprowadzania czy zagranicznych wojskowych zespołów akrobacyjnych. Skok częstotliwości 8,33kHz jak na razie obowiązuje w Europie w górnych korytarzach.
Co do modeli - mi do gustu przypadł ICOM, można często trafić na allegro. Takie wygodne to R-5 (jego poprzednik nie ustępujący mu R-2 i czasami stary dobry choć z małą ilością pamięci to R-1) Są też i droższe modele - jak pisałem kasa.
Uniden - miałem do czynienia z dwoma urządzeniami z obecnej górnej półki - bardzo przyjazne jeśli chodzi o walory edycyjne (skanowanie, zmiana zakresów skanowania, tworzenie grup kanałów ich opis tekstowy itd. Co do czułości - niechcący podłączyłem pod generator i pomierzyłem - tępe jak tory tramwajowe, Lepiej było nie mierzyć - ale jak wcześniej pisałem - w strefie lotniska nie ma to większego znaczenia dla ogółu korespondencji. Natomiast chcąc słuchać z domu co nad Polską się dzieje, to już spore znaczenie.
Ze znanych to jeszcze i AOR ale też i tanie Maycom czy Intek, jak na lotnisko i spełnia kryteria zakresu i modulacji to tez da się posłuchać a i kasy na obiektywy musi zostać...