Tadziu, zamierzam nabyc 16-35 f/4 VR. Powiedz, jak z dystorsja na 16mm - bom slyszal, ze krucho... Ostrosc ponoc jest na przyzwoitym poziomie (nie to wprawdzie, co 14-24, ale mimo wszystko jest bardzo dobrze). Aha, i czy miales/masz poprzednika nowego 24-120VR, bo ja mialem i szybko go sprzedalem, a ciekawi mnie jak ta nowka smiga (ostrosc).
Jeżeli chodzi o 16-35/4 to jest zdecydowanie lepiej niż z 17-35/2.8 tak pod kontem dystorsji, kontrastu ( tu dano nano powłoki ) no i ostrości szczególnie na brzegach - ja jestem mega zadowolony, do tego filtr 77 jak w pozostałych. No i teraz: 14-24/2.8 zostaje do pomieszczeń, 16-35/4 na zewnątrz, tam właśnie gdzie jest trudniej z pogodą i są potrzebne filtry - baaardzo polecam
Ja swój 24-70/2.8 sprzedałem bo sobie leżał w skrzyni i się nudził, właśnie w to miejsce przyszedł 24-120/4
jako szkło do fotografii statyki, dynamicznych grup akrobatycznych, jako mały spacerzoom. Nie miałem poprzednika, ale jak wiesz mam parę szkieł i to różnych - jeżeli ktoś wie czego oczekuje od tego szkła ( to nie stałka 1.4
) to będzie z niego też bardzo zadowolony i na pewno zostawi sobie jako bardzo dobry i uniwersalny obiektyw; przecież zazdrościliśmy C24-105/4 no i w końcu mamy ( tu też zastosowano nano powłoki, VRII i filtr 77
, jeżeli chodzi o ostrość - wg mnie super a i szybkość AF-S jest super.
Będę oba miał w Warszawie 26-28.11 na walnym, możesz się pobawić