opisze jak u mnie wygladal u mnie do tej pory workflow w oparciu o viewNX i captureNX - choc w zwiazku z tym ze jednak powoli przesiadam sie na adobe kwestia ta sie zmieni
u mnie jest tak... w polu na wyjezdzie (imprezy kilkudniowe) na biezaco zrzucam fotki do katalogow wg daty, np. 11.10, 12.10 etc.
w kompie mam miejsce pt. workshop, gdzie lezy kolejka fot do obrobienia i tam tworze katalog typu AXALP i zarzucam tam te katalogi
typu 11.10, 12.10 etc.
WAZNE - kopie nie ruszonych fot tak ja je zwiozlem z wyjazdu spoczywaja sobie jako backup na dysku zewnetrznym w szafie
jako ze foce na 2 puszki to sortuje foty w katalogach wg daty zrobienia i zmieniam nazwy na robocze typu 'axalp001' i przelaczam z powrotem
na sortowanie po nazwach - bo sortowanie po nazwach jest najszybsze - szczegolnie jesli sie lazi po katalogach majacych kilkaset lub wiecej plikow
selekcje robie na 2 etapy:
pierwszy - wyjebka totalnego badziewa i ew zaznaczenie czegos jesli mi sie od razu rzuci w oczy na plus (w view nx operuje na cyferkach na klawiaturze, mozna oznaczac foty numerami od 1 do 9) u mnie 1 - wyjebka, 5 - wyroznione, 9 - backstage i ten zestaw obrabiam w pierszym rzedzie do dorobku
reszta czeka na pozniej
obrobka - 95% fot tylko Capture NX, ma te fajna ceche, ze wszystkie kroki obrobki zapisuje sie w samym nefie, wiec obrabiam - robie save i zostaje
mi nef obrobiony, z ktorego pozniej moge wygenerowac co mi sie zywnie podoba (jpg/tiff etc.)
jesli musze cos zrobic w PS to obok nefa ktorego obrobilem do pewnego etapu w CNX obok niego pojawia mi sie tiff, ktory zawiera fote po obrobce
w PS
na koniec calosc laduje w prywanym archiwum fot - podzial na airbases i airshow i tam katalogi pt. data+nazwa imprezy
deoc, a pytanie za 100pkt, na kiego Ci te jpgi