U mnie to podstawowe szkło.
- tzw. "pompka", niektórzy twierdzą, że to wada, bo szkło zasysa kurz, z drugiej strony nie wiem, czy na którymś "kręconym" tak szybko zmienisz ogniskową;
- AF dość szybki; piszę dość szybki, bo jak kiedyś podpiąłem 70-200 f/2,8 IS L, to dopiero zobaczyłem szybki AF

, w porównaniu z różnymi 70-300 do Canona to jest megaszybki;
- pod słońce flaruje i traci kontrast, ale w każdym innym kierunku jest dobrze;
- stabilizacja, no cóż, jest to jeden z pierwszych obiektywów ze stabilizacją, więc w porównaniu z nowymi 70-200 f/4 L, czy 70-200 f 2,8 L IS wypada blado, ale na 400 mm bez problemów umiem zrobić ostre zdjęcie na 1/160, na 1/125 udaje się, poniżej też czasem coś wyjdzie (ale to już może kwestia umiejętności fotografa

); ma przełącznik pełna stabilizacja-panoramowanie;
- ostrość - nie jest to stałka, ale jest przyzwoicie;
- wykonanie - jest to L-ka, więc nie ma o czym pisać

Jeżeli szukasz zooma głównie na pokazy i w cenie do 4-5 tys, to z Canonów nic lepszego nie znajdziesz w kategorii ogniskowa/jakość/cena/funkcjonalność. Z innych firm, zastanowiłbym się nad Sigmą 150-500. Używa jej Kopeniek i czasem zastanawiam się nad zamianą, ale tylko czasem

- jest ciemniejsza na długim końcu, to jej główna wada w porównaniu z Canonem. W necie naczytasz się jakie to mydlane itd, ale popatrz na zdjęcia Kopeńka i oceń sam.
Ciekawie wygląda też Sigma 50-500 (ta nowa), ale nie znam nikogo, kto jej używa, więc się nie wypowiem.
Aha, ostatnio Canon zaprezentował L-ke 70-300 L IS (chyba f/4-5,6), ale na razie testów nie widziałem, a i ceny nie znam.
Może Leszek (hlynur) coś dopowie?