Jakiego szkła używałbyś z przyszłym korpusem?
Na tą chwilę mam Sigmę 150-600C.
Nie jestem profesjonalnym fotografem...hm nawet półprofesjonalnym do pięt nie dorastam ale mogę tylko powiedzieć, że matryca w D850 to jest potęga.
Na D500 raczej ciężko cropować bo jakość leci natomiast przy D850 cropujesz w nieskończoność
Pomijając fotoloto, puszka doskonale sprawdza się przy zwykłej domowej fotografii.
Niestety ogromne znaczenie ma to co pod niego podepniesz i początkowo miałem też S150-600C martwiło mnie lekkie mydełko ale jak przymknąłem nieco przysłonę to obrazki były już lepsze, aczkolwiek miałem wrażenie, że potrzeba lepszej optyki.
Obecnie mamy mamy N200-500 i S60-600S i wg mnie N wygrywa.
Przy Sigmie jest konkretna winieta i kontrast jakby gorszy, N radzi sobie lepiej, nie ma winiety i nasycenie barw lepsze.
Oczywiście pełne możliwości D850 pokaże jak podłączysz stałkę
Warto zauważyć iż D850 z gripem jest jeszcze mocniejszy i za cenę Szamala to myślę, że na prawdę warto bo taka okazja może się nie trafić zbyt szybko.
Osobiście poszedłbym teraz w body i na szkiełko dzielnie zbierał
Ale to zdanie fotografa amatora no i sam musisz wiedzieć w jaki poziom celujesz,
Jeżeli nie oszalałeś jeszcze na pkt fotoloto to albo odpuścisz sobie inwestowanie, albo poczytaj troszkę na tym forum wątków...i oszalejesz i zrobisz sobie listę koniecznych zakupów