FOTO-TECHNIKA > Technika i sprzęt fotograficzny
SIGMA 150-600 Sport - kto pomoże ?
Mori:
Robteek wypatruj mnie na imprezach bo ja się bardzo chętnie na jeden dzień zamienię swoim Sportem na Nikona 200-500. Sam jestem ciekaw porównania.
wilk:
--- Cytat: Robteek w Marzec 07, 2018, 10:00:58 pm ---Dzięki chłopy za pomoc i wyczerpujące informacje. Muszę temat dogłębnie przemyśleć.
Coś tam się rodzi w tym temacie, ale na razie nic nie mówię.
Wielkie dzięki jeszcze raz o pozdrowionka.
--- Koniec cytatu ---
Jak widać z FB się urodził ;)
sila:
Generalnie za morim. A tak moimi słowami:
- Ciężka jest baardzo. Podczas wiatru działa też jak żagiel i trochę buja :D
- Zdarza się, że w serii co drugie zdjęcie nie ostre.
- Przy nalocie samolotu na wprost różnie bywa z ostrością. Przy panoramowaniu bez zarzutu.
- Przy gorszym świetle (deszcz, szarówka) statyczne kadry bez problemu. Dynamiczne znacznie słabiej.
+ Bardzo na plus i często korzystam z ogranicznika full/10m-nieskończonośc/2,6-10m. (przy włączonym ograniczniku wiadomo AF jest szybszy, nie lata po całym zakresie)
+ Blokada ogniskowej przy zadartym obiektywie w pionie wystarczająco trzyma/nie zmienia ogniskowej ani odrobinę.
+ Możliwość programowania stabilizacji w różnych konfiguracjach przez USB docka, aktualizacja oprogramowania i innych rzeczy (nie korzystałam ze wszystkich możliwości).
+ Szybka zmiana ogniskowej "pompowaniem". Znacznie szybsza i wygodniejsza metoda od kręcenia pierścieniem.
+ Pancerna osłona przeciwsłoneczna i przeciwludziowa (rozpychający się "ludź" - sprawdzone po panoramowaniu ;D ).
200-500 nie miałam, nie wiem, nie znam się...
Frogi:
--- Cytat: sila w Kwiecień 24, 2018, 07:40:41 pm ---
- Ciężka jest baardzo. Podczas wiatru działa też jak żagiel i trochę buja :D
- Zdarza się, że w serii co drugie zdjęcie nie ostre.
- Przy nalocie samolotu na wprost różnie bywa z ostrością.
- Przy gorszym świetle (deszcz, szarówka) statyczne kadry bez problemu. Dynamiczne znacznie słabiej.
--- Koniec cytatu ---
Z dobrych materiałów jest to musi ważyć :) Ja nie zauważyłem jakiejś powtarzalności w temacie nie trafiania w serii - w sensie, że co drugie.
Przy nalocie na wprost również nie odnotowałem. Nawet na Wildgarscie dawała radę, choć nie w 100% przypadków, ale to i stałki nie zawsze podołają :)
Przy gorszych warunkach nie zauważyłem większych problemów - a w Ostravie nie było lekko przecież w tym roku :) Ale może po prostu trafiłem na wybitną sztukę :)
Nawigacja
Idź do wersji pełnej