Od prawie 3 lat focę Sportem i generalnie bardzo go sobie chwalę. Mój egzemplarz to "seria limitowana" - pierwsza oficjalna dostawa do Polski z mocowaniem do Nikosia
Zaczynałem od D300S potem przesiadłem się na D7200 przy którym szkło rozwinęło skrzydła. Wybrałem je w czasie gdy jeszcze nie było N200-500 i Sport był najsolidniejszym szkłem w zakresie 150-600.
Generalnie na plus:
+ pancerne wykonanie - to jest walcowana stal a nie jakiś plastik-fantastik
+ bardzo dobry zakres ogniskowych, nawet 600mm na jego malutkiej "pełnej dziurce" absolutnie użyteczne
+ bardzo wygodnie zoom-uje się nim "na pompkę" - to szkło jest chyba od podstaw zrobione do takiej pracy ale gdy się chce zablokować ogniskową to szkło bardzo wygodny wielostopniowy limiter
+ stabilizacja wystarczająca do robienia z ręki paning-ów nawet na 1/30
+ AF dość szybki, jak złapie ostrość to generalnie trzyma ją nawet przy zoom-owaniu
+ szczelność szkła na wysokim poziomie, przy zoom-owaniu na D300Si D7200 powietrze przepychane jest przez klapki w aparacie więc szkło jest szczelniejsze od body nawet w D300S !
+ jak trafi w punkt to można oczy pokaleczyć na fotce
Ale nie ma róży bez kolców:
- największym minusem jest pewne "pływanie" AF - w czasie serii ostrość lubi lekko myszkować zmieniając się lekko to na plus to na minus więc trochę kadrów przez to leci
- to stal walcowana i tyle właśnie waży ale skoro takie chuchro jak ja potrafi tym machać 3 dni z rzędu po parę godzin to nie róbmy scen
ale faktycznie następny zakup w kolejności po szkle to porządne szelki, polecam firmę Reporter
- przy pracy ze statywem przy zoom-owaniu dość mocno zmienia się punkt ciężkości zestawu więc np. przy gimbalach trzeba mieć dłuższe szyny mocujące i ciężko je wypoziomować ale przy zablokowaniu ogniskowej oczywiście już wszystko OK
Generalnie nigdy nie testowałem na FX i z jakimś profesjonalnym systemem AF. Podobno wtedy jest jeszcze lepiej. Ja niestety robię po taniości więc się nie wypowiem. Gdybym miał kupować szkło dzisiaj miałbym zagwozdkę czy brać plastikowego Nikona 200-500 czy Sporta ale na szczęście jak brałem nie było takich dylematów.
Jeśli kto chce zobaczyć jak szkło sprawdza się w fotoloto zapraszam do mojej galerii. Wszystko w pełnej rozdzielczości i 90% bez jakiejkolwiek obróbki poza przyciachaniem do rozmiaru. Część może ma nawet EXIF-y:
https://500px.com/boguckimarcin