Jak Wiecie, w 2018 roku świętujemy 100-lecie polskiego lotnictwa wojskowego. Z tej okazji w zeszłym roku Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych, zainspirowane pomysłem gen. Cezarego Wiśniewskiego, zarządziło potężny projekt fotograficzny. Jego celem miało być wykonanie zdjęć air-to-air wszystkim typom statków powietrznych służących pod znakiem biało-czerwonej szachownicy z pięknymi lub charakterystycznymi elementami polskiego krajobrazu w tle. Miałem zaszczyt być jednym z kilkunastu fotografów, którzy wzięli udział w tych sesjach. Niestety nie we wszystkich, ale w zdecydowanej większości. W ich trakcie powstały tysiące zdjęć, które jestem przekonany, w piękny sposób zilustrują nasze Siły Powietrzne zarówno dla ich współczesnych miłośników jak i dla potomnych.
W tym wątku sukcesywnie będę wrzucać kolejne zdjęcia, na których publikację Dowództwo da zgodę. Główne obchody rocznicy rozpoczną się niebawem, dlatego embargo na upublicznianie wszystkich zdjęć już teraz jest jak najbardziej uzasadnione
1. Malborskie Fulcrumy gdzieś w okolicach Malborka
2. MiG-29 z EPMM gdzieś w okolicach Władysławowa
3. Parka Krzesińsko-Mińska nad Helem
4. To samo nad Zatoką Gdańską
5. Krakowskie CASY nad Bieszczadami
6. Obwieszony jak choinka F-16 z 31 Bazy gdzieś nad płn-zach Polską (okolice Miro)
7. Tu najprawdopodobniej nad Jeziorem Pile
8. Jeden z wielu malowniczych zachodów
9. ORLIKI - trochę za blisko by chwycić całą formację
10. Flary, flary - nie było ich mało
C.D.N.
Foteczki - troszkę więcej wrzucam też sukcesywnie u siebie:
http://www.hesja.pl/galeria,679,100-lat.html