ZDJĘCIA LOTNICZE > Współczesne lotnictwo wojskowe
Loto Fotki
lubinek:
Cześć
Wraz z moją Żoną rozpoczęliśmy swoją spotterską przygodę.
Mamy za sobą kilka pokazów w tym roku (Inowrocław, Krzesiny, Malbork, Świdwin, Mirosławiec).
Z uwagi na fakt iż trzeba prowadzić normalne życie i na głowie jest praca, Rodzina itd. nasze spotterskie możliwości są ograniczone ale staramy się jak możemy aby nie przepuścić żadnej foto okazji :)
Jako że to forum skupia samych spotterskich mistrzów, chcielibyśmy poznać Waszą opinię na temat naszych zdjęć.
Uczymy się także każda Wasza uwaga będzie dla nas bardzo cenna.
Póki co pracujemy nad techniką fotografowania ale zimę chcielibyśmy poświęcić nad obróbką - niestety słabo radzimy sobie z odszumianiem fotek.
Pomimo ISO 100 na zdjęciach kolory nie mają czystej barwy i z tym nie umiemy sobie poradzić :/
Poniżej mały secik z Mirosławca.
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
Z góry dziękujemy za Wasze opinie :)
Pozdrawiam
Wojtek
Łukasz Kulik:
Cześć.
Jeśli chodzi o zdjęcia to jest bardzo dobrze ale coś mi tu nie gra bo to w sumie nie forum spotterskie ani Twoje foty nie są spotterskie
lubinek:
Racja - ale wtopa na sam początek...oczywiście chodzi o pstrykanie pstrykanie i jeszcze raz pstrykanie wszystkiego na niebie co ma skrzydła i pilota (choć niekoniecznie bo drony w Mirosławcu też były)
Hornet:
Skoro taka spotterka, to gdzie regi są się pytam ;) Bardzo ładnie na wejściu. Śmiglaki z ładnymi czasami.
Sławol:
Witaj(cie) na forum! :)
Gdyby moje pierwsze zdjęcia były tak dobre... Zresztą mam taki przestój, że pewnie będę musiał ponownie nauczyć się je robić, a wciąż jestem początkującym ;)
Ale do rzeczy...
Generalnie zdjęcia są ostre i przeostrzone w paru miejscach oraz wypalone od słońca. Na pewno sporo na nich dynamiki, ale sytuację psują nieco kadrowanie i sam format. Panoramowanie nie jest Wam obce, a i dłuższe czasy na wirnikach umiecie utrzymać.
Po kolei:
1 - tu mi się bardzo podoba moment, ale szkoda, że tak pocięte na dole. Przydałoby się też 16:9, choć domyślam się, że chodziło o zachowanie wirnika ;),
2 - tutaj właśnie jest sporo jasnego wypalenia na całości, widać to zwłaszcza na samolotach. Kadr przyjemny, poglądowy, no i też proponowałbym 16:9. Na górze i na dole niewiele się dzieje (dużo trawy i dużo nieba),
3 - to nawet bym zostawił, jak jest, bo jak dla mnie to najlepsze z całego zestawu. Dla porównania i ćwiczeń proponowałbym 16:9,
4 - to też mi się podoba, całe. Żeby się już nie powtarzać z tym 16:9, to dodam tylko, że nie zawsze trzeba "zbliżać i spłaszczać" kadr, żeby wypełniał kadr. Czasami można zostawić efekt za dyszą, jak tutaj, bo komuś się podoba ;),
5 - bardzo czyste i wyraźne. Do tego naturalne kolory. Kosmetyka od czepialskiego: ucięty samolot z przodu i może ciut za mało miejsca za kółkiem (razem z osłoną podwozia),
6 - ciut przeostrzone, no i szkoda pociętych wirników, byłoby super!,
7 - a to mi się podoba, ciekawe ujęcie,
8 - to też niezłe, ale może odrobinę bym rozjaśnił samolot dla porównania, żeby wydobyć z tła,
9 - tu jak dla mnie nieco gorzej. Samoloty takie wyostrzone punkciki i mój wzrok nieco męczą. Poza tym zdecydowanie dałbym ciaśniej od góry i dołu,
10 - dla mnie OK, takie poprawne.
Pomarudziłem :)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej