FOTO-TECHNIKA > Technika i sprzęt fotograficzny
Nikon D810 czy Canon 5D mark4 ??
Pimpuś:
Po długich przemyśleniach, podjąłęm dzisiaj decyzję o przejściu z cropa na pełną klatkę. Nie moge się jednak zdecydować czy zostać przy Canonie i kupić nowego 5D mark 4 czy zmienić na Nikona i kupić używanego D810. Za Nikonem przemawia, cena, ciut lepsza dynamika tonalna i brak filtra dolnoprzepustowego, za Canonem natomiast autofocus, FPS i wg mnie lepszy wybór szkieł. Wiem, że większość z was to zatwardziali Nikoniarze, ale poradźcie proszę z neutralnej perspektywy. Jeżeli zostanę przy Canonie to będzie to 5D4 + 100-400mm f/4.5-5.6 mark 2. Jeżeli Nikon, to D810 + no właśnie co do 8K PLN (używka preferowana)?
Spad:
Używam Canona, ale odpowiedź byłaby ta sama, gdybym był nikoniarzem: jeśli używałeś przez dłuższy czas jakiegoś systemu, dwa razy zastanów się nad jego zmianą na inny (nie dotyczy Sony 8) ). Kwestia podobieństw w użytkowaniu, wyrobionych nawyków itd. Zwłaszcza, jeśli wiązałoby się to z koniecznością inwestycji w nowe szkła, flesz, osprzęt itp.
A 100-400 Mk II jest zarąbistym szkłem.
Pimpuś:
--- Cytat: Spad w Październik 21, 2017, 09:22:35 pm ---Używam Canona, ale odpowiedź byłaby ta sama, gdybym był nikoniarzem: jeśli używałeś przez dłuższy czas jakiegoś systemu, dwa razy zastanów się nad jego zmianą na inny (nie dotyczy Sony 8) ). Kwestia podobieństw w użytkowaniu, wyrobionych nawyków itd. Zwłaszcza, jeśli wiązałoby się to z koniecznością inwestycji w nowe szkła, flesz, osprzęt itp.
A 100-400 Mk II jest zarąbistym szkłem.
--- Koniec cytatu ---
No właśnie ten 100-400mm mkII mnie tak trzyma. Ciekawy jestem czy Nikon ma coś równie dobrego w tym samym przedziale cenowym.
kichu:
Nie bardzo :)
Pimpuś:
--- Cytat: kichu w Październik 21, 2017, 09:35:41 pm ---Nie bardzo :)
--- Koniec cytatu ---
Patrzyłem właśnie na 80-400mm i 200-500mm. Z ostrością różnie, ale ciekawi mnie szybkość AF
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej