FOTO-TECHNIKA > Technika i sprzęt fotograficzny
Zmiana sprzętu
Mori:
Od zawsze fotografuję budżetowo Nikonami.
Moim zdaniem w chwili obecnej najciekawszą opcją jest poszukanie używanego D7200. Wiem że to powyżej Twojego budżetu ale to jedyny w miarę nowy Nikon super nadający siędo fotoloto.
Poniżej niego to raczej używka D300S.
Philip:
--- Cytat: mori w Maj 04, 2017, 08:18:06 am ---Od zawsze fotografuję budżetowo Nikonami.
Moim zdaniem w chwili obecnej najciekawszą opcją jest poszukanie używanego D7200. Wiem że to powyżej Twojego budżetu ale to jedyny w miarę nowy Nikon super nadający siędo fotoloto.
Poniżej niego to raczej używka D300S.
--- Koniec cytatu ---
A Nikon D7100? Za 1800 zł da sie znalezc na olx za body, może troche wiecej z jakims kitem a potem może na raty bym sobie rozłożył Tamrona 150 600 chyba ze polecicie cos innego w tym przedziale?
A co do tego Nikona D7100 to czytałem dużo na jego temat min na nikoniarzach oraz innych forach, ze jest słaby bufor na serie dla RAWow oraz przeciętny autofocus, obiło mi sie tez o uszy cos z jego obudowa, ze podobno nie jest tak przystosowana do "niekorzystnych" warunków atmosferycznych jak piszą w teście na optyczne.pl Czy to wszystko prawda ? Użytkował ktos kiedyś te body albo użytkuje i mogl by sie wypowiedzieć ?
Mori:
Nikon D7100 to nie jest złe body ale do fotoloto nie jest zbyt dobry. Niestety ma malutki bufor na zdjęcia w trybie seryjnym. Bufor zatyka się po około sekundzie.
W D7200 znacznie to poprawili i bufor trzyma coś koło 3 sekund. Różnica w wygodzie focenia jest kolosalna. Jeśli zaakceptujesz takie ograniczenie w D7200 to OK ale ja akurat przez dwie generacje body czekałem na D7200 nie decydując się na D7000/7100 bo obydwa nie dawały dużo więcej niż mój staruszek D300S. Dopiero D7200 buł od pierwszego kontaktu "moją kolejną puszką" :)
Jak dla mnie D7200 nadal nie ma nic w pobliżu co miało by taką samą użyteczność do ceny. Lepiej poczekać chwilę dłużej i odłożyć na cośco na pewno spełni wymogi niż iśćna półśrodki.
A co do D7500 to na pewno póki co lepiej się wstrzymać. Nie wiadomo jak toto się będzie sprawować a ma kilka irytujących ograniczeń (jeden bank pamięci, bardziej prądożerny, nie wiadomo jak będzie z gripem, itp.). Póki co nie mam żadnych planów planować wymiany mojego D7200 na D7500. Duży koszt i niekoniecznie zmiana na lepsze.
brovarsky:
d7000 miałem, do wszystkiego się nadaje, tylko nie do seryjnego pstrykania. Nawet karta szybsza od światła nie nadrabiała dziadowskiego bufora, który się zapychał i zdychał po kilku klatkach.
teraz mam d7200 i mi pasuje. poprawiony bufor daje radę, tak jak pisze mori.
Frodo:
Ja znowu miałem d7100 - fociłem nim samoloty kilka lat.
Też potwierdzam Moriego.
Bufor na sekundę (14 bit)
Pomaga przełączenie na NEF 12-bit stratną kompresją - bufor wzrasta do dwóch sekund.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej