FOTO-TECHNIKA > Technika i sprzęt fotograficzny
Zmiana sprzętu
Philip:
Witam, aktualnie posiadam Sony A65 + Sigma 135-400 APO DG, obiektyw kupiłem ze względu na fotoloto. W przyszłości tzn. Za około rok (jak nazbieram grosiwo) chciał bym wymienić body na cos nowszego oraz marzy mi sie jakas stałka... moje pytanie jest takie:
-pozostać przy systemie Sony i iść w A77 mkII i do tego jakiś obiektyw uzupełniający, jaśniejszy
-przerzucić sie na inny system co potrwa troszkę dłużej, tylko problem w tym co wybrać...
Budżet jest ogólnie rzecz biorąc ścisłe nie określony... super by było jak by sie udało wychaczyc coś używanego w spoko stanie... a jak bedzie cos co urywa dupę, ze tak powiem to raty wchodzą w grę ale to ostateczność. Ogólnie na używane body około 2,5k i obiektyw tez okolo 2,5 K. Zaznaczę ze chce sie rozwijać i kupić raz a porządnie
Carlito:
A77M2 to bardzo fajna puszka do foto loto. W Sony jest i będzie problem ze szklami. Systemowe to tylko zoom 70-400G2, o 500/4 nie ma co pisac, bo cena absurdalna. Z kundelkow zostaje tylko T150-600 i to tylko w pierwszej wersji, sigma bagnet A juz dawno olala.
Ja się ratuje przedpotowa Minolta 400/4.5 wspierana przez 70-400, ale to nie jest łatwy kawałek chleba.
Na Twoim miejscu, jeśli nie masz dużej szklarni w Sony A, zmienilbym system...
Philip:
Ogólnie podoba mi sie system Sony, ale tez jako, ze wakacje sie zbliżają to miałem w planach zakup sigmy 18-50 2.8 i do statyki by sie może nadał... ale jak tak patrzę na forum to chyba duża większość ma Nikony, No a co za tym idzie wsparcie w razie czego jest większe...
Zastanawiałem sie tez nad cenami szkieł(używanych) np do nikona chodzi mi o ta klasę co napisałeś wyżej, cos w stylu 70-400G2 lub 500mm czy sa tańsze niż do Sony i czy jest dużo większy wybór co by było bardziej opłacalne?
Carlito:
Generalnie używanych szkieł Nikona czy Canona jest więcej i ich ceny są bardziej przewidywalne. Sony A to sytem troche opuszczony przez producenta, Sony koncentruje się już od dłuższego czasu na bezlustrach, tam nie ma póki co realnej konkurencji. Powtórzę, jeśli nie jesteś za bardzo umoczony w Sony A, lepiej wejdź w inny system.
Mori:
Jeśli chodzi o Nikona i szkła systemowe to też nie jest wcale tak różowo:
- 70-300 VR fajne budżetowe szkło, pełno używek ale użyteczne jakościowo do max 240mm i ciemne więc przy marnej pogodzie też szału nie ma
- 80-400 VR jak dla mnie mooooocno przepłacone szkło, w tej cenie można kupić o wiele lepsze zamienniki do fotoloto, po pierwszym wysypie jakoś tak poznikało w zalewie Sigm, Tamronów i nowego 200-500 VR
- 200-500 VR jedyne w miarę budżetowe szkło które broni się w zestawieniu cena-możliwości ale jest też Tamron 150-600 i Sigma 150-600 C a i niewiele droższa jest Sigma 150-600 S więc jak dla mnie konkurencja spora
- 200-400 VR zakres użyteczny ale cena bardzo wysoka
- 500 VR absolutnie super ale cena zabija ( albo my musimy kogoś zabić żeby mieć tyle kaski albo żony nas pozabijają jak się dowiedzą ile na to wydaliśmy ;D )
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej