Nie potrzebnie to cropowałeś z #2, bo jakość poszła się paść
To są 2 rożne zdjęcia z 2 aparatów, zrobione w tym (lub bardzo podobnym) czasie.
Ogólnie to wszystkie uwagi za brovarsky. Niestety mocno brakuje ostrości i praktycznie wszystko można/trzeba lepiej skadrować.
Generalnie co do kadrowania to większość zbyt centralnie i generalnie maszyny lepiej się prezentują lecąc w górę niż w dół
Pamiętaj liczy się tylko to aby się nie zrażać, uczyć i żeby każdy następny raz wychodził lepiej.
Tutaj jestem delikatnym przeciwnikiem obracania zdjęć, ponieważ przede wszystkim jestem miłośnikiem lotnictwa a dopiero w 2 kolejności fotografii lotniczej, co za tym idzie znaczenie dla mnie ma położenie (względem ziemi) w jakim akurat znajdował się samolot, takie zdjęcia wydają mi się odrobinę przekłamane, ale czasem się do tego nie stosuje (patrz zdjęcie 12).
Czym robisz zdjęcia?
Zdjęcia 2, 3, 4 ,5, 6, 8, 9, 10, 11, 12 Nikon D3300 + Sigma 70-300 (bez stabilizacji)
Zdjęcia 1 i 7 Canon EOS 450D + Canon 70 - 300 (bez stabilizacji)
dlatego większość zdjęć jest poruszona, niestety w Ostravie w tym roku słońce nie dopisało, przez co na ISO 100 czasy były dużo dłuższe.
Kolejny błąd jaki popełniłem to nie zapisałem ich w .RAW, tylko w .jpg przez co obróbka jest dużo gorsza.
p.s. nie zrażam się, wstawiłem te zdjęcia żeby dostać merytoryczną ocenę i liczyłem się z wszystkimi konsekwencjami, może następne będą lepsze, albo dorobię się innego obiektywu.
p.s. 2 tak jestem "słupem"