Autor Wątek: Słup jaki jest każdy widzi ....  (Przeczytany 1031 razy)

Mori

• Moje fotoloto
Słup jaki jest każdy widzi ....
« dnia: Listopad 20, 2016, 11:40:14 am »
Czytając wątek marsjanina o dominującym wpływie sprzętu i obróbki na efekt końcowy zdjęć fotoloto uśmiałem się czytając o planowanym przez Was teście "na słupa". Śmiałem się nie dlatego że test nie ma sensu tylko dlatego że nieświadomie już go wcześniej w tym roku wykonałem. Nic nie mówiłem bo nawet nie obejrzałem fotek z testu ale w końcu się za nie wziąłem i mogę coś pokazać.

Dla ewentualnych nieświadomych przypominam założenia testu: bierzemy na lotnisku kogoś z łapanki, totalnie zielonego, dajemy mu do rąk profesjonalny sprzęt i patrzymy co przez cały dzień ustrzeli.

Przyznaje się bez bicia że test nie jest może idealny bo człowiek nie był tak całkiem z łapanki (za słup robił mój 21-letni bratanek) i w zasadzie nie dostał do ręki sprzętu w rozumieniu zasad testu (bo miał to być sprzęt extra a ja miałem tylko starego D300s + Nikon 70-300VR). Z drugiej strony chłopak NIGDY W ŻYCIU NIE FOCIŁ LUSTRZANKĄ. Wróć, no może i zrobił kilka tygodni wcześniej dosłownie kilka fotek Sigmą 10-20 ale wszystkie wyszły nieostre :) więc się nie liczy. Ja mu tylko ustawiłem aparat, tym razem pokazałem gdzie się ostrzy :) i obrazowo wyjaśniłem że jak go upuści to wraca do Słupska piechotą... Reszta to już jego robota. Stał obok mnie i kilku zawodowców więc podglądał co robimy.
Jeśli chodzi o "obróbkę" to wykonałem ją sam, tak jak zwykle, więc w zasadzie to prawie surowe kadry przycięte dla efektu. Mam tego na dysku więcej ale brak czasu. Niemniej myślę że próbkę wrzucam wystarczająco liczną aby wyrobić sobie opinię.

Uważam, że biorąc pod uwagę to, że to jego pierwszy raz :) i fakt że robił to słabym sprzętem zabijającym większość fajnych kadrów przy kropowaniu to naprawdę dał chłopak radę.
Pamiętając zajadłość poprzedniej dyskusji z góry proszę o zostawienie w spokoju mnie i mojej rodziny :) Ja tylko nieświadomie zrobiłem test i wrzucam efekty końcowe.

Wnioski to już Wasza sprawa.

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.
¡¡¡ ǝɔuoɹpǝıq ʍ ɹnʇɐıʍɐlʞ ǝıɔɾndnʞ ǝıu

https://500px.com/p/boguckimarcin

wilk

• CZŁONEK HONOROWY
  • Elite
Odp: Słup jaki jest każdy widzi ....
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 20, 2016, 12:23:27 pm »
Mori, prawie masz rację o słupie, ale w większości przypadków i komórą byś zrobił fotki. Do tego 1, 5, 7, 8, 9, 12 - paradoksalnie pomógł brak super tele bo szeroko się dało, a z 500 czy 600 to co byśmy mieli? No i nie słup na bank 2 by poczekał na inny moment ;).
Tak na szybko o słupach ;)

Sławol

• "Let's put a smile on that face!"
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 20, 2016, 12:35:09 pm »
"Słupnik" to brzmi dumnie! ;)

Generalnie za wilkiem :)

Dla mnie 3, 4, 11 i 12.
Kimkolwiek jesteś - życzę Ci dobrze.

Pozdrawiam
Sławol

Mori

• Moje fotoloto
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 20, 2016, 12:53:34 pm »
Sławol co najmniej dwóch słupników zostało świętymi więc nie ma się z czego śmiać :)

A co do sprzętu to nie rozumiem. Po pierwsze uwaga że "gdyby używał długie tele niewłaściwe do takiej sytuacji/odległości to nic by nie zrobił" niezbyt mnie przekonuje a po drugie część tych "szerokich ujęć" to max ogniskowa tego zestawu. Aż tak blisko to nie było.

Tak czy siak test miał pokazać czy totalnie zielona osoba da sobie radę z lustrzanką i specyfiką fotoloto.

Sławol

• "Let's put a smile on that face!"
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 20, 2016, 01:31:39 pm »
Sławol co najmniej dwóch słupników zostało świętymi więc nie ma się z czego śmiać :)

Nie święci foty robią ;D

I nie rób scen.

Kimkolwiek jesteś - życzę Ci dobrze.

Pozdrawiam
Sławol

wilk

• CZŁONEK HONOROWY
  • Elite
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 20, 2016, 03:18:58 pm »

A co do sprzętu to nie rozumiem. Po pierwsze uwaga że "gdyby używał długie tele niewłaściwe do takiej sytuacji/odległości to nic by nie zrobił" niezbyt mnie przekonuje a po drugie część tych "szerokich ujęć" to max ogniskowa tego zestawu. Aż tak blisko to nie było.

Tak czy siak test miał pokazać czy totalnie zielona osoba da sobie radę z lustrzanką i specyfiką fotoloto.
Nie "gdyby", tylko przy dx + 500-600mm by mu nie weszło w kadr ( pisałeś o D300 + 70-300 ) - jeżeli Cię dalej nie przekonuje to zablokuj sobie następnym razem Sigme na 500mm i pokaż takie ujęcia ;).
Wiesz, w SF pani fociła i'Phonem z podpiętym 1000 i też robiła zdjęcia; tylko ich nigdzie nie widzę.
Można i telefonem - po co kupiłeś S150-600?

Mori

• Moje fotoloto
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 20, 2016, 03:48:51 pm »
Sorki Tadek ale nie wiem o co ci chodzi.
Ja akurat jestem osobą która potrafi jakoś otwarcie mówić że kupuje lepszy sprzęt bo to pozwala mi robić lepsze zdjęcia. W życiu nie powiem nikomu że ma focić samoloty telefonem. Może za kilka lat się do tego nadadzą ale nie dzisiaj.

Wybacz ale nie wiem ni hu hu co właściwie chcesz mi powiedzieć :) Inne kadry łapie się 70-300 a zupełnie inne możliwości kadrów daje 150-600. Chodzi o to by wykorzystywać to co się ma. Patrząc na zdjęcia zawsze lubię wiedzieć jakim sprzętem były robione bo to ma wpływ na moją ocenę. Widzę czy ktoś wykorzystuje jego możliwości czy nie.

wilk

• CZŁONEK HONOROWY
  • Elite
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 20, 2016, 04:59:39 pm »
Mori, bo właśnie zamieszczając te kadry chciałeś wesprzeć teorię o słupie :(, a tu: mamy D300 + 70-300, którym się da fotografować i to nieźle; ale to nie o tą półkę chodziło - tyle i aż tyle ;)

Carlito

• As
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 20, 2016, 05:22:49 pm »
mori, standardowy słup otrzymuje najnowsze 500/4 (ostatecznie 600/4) + jakieś tam D810, dopiero wtedy możliwa jest konstruktywna dyskusja  :P

Mori

• Moje fotoloto
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 20, 2016, 05:41:43 pm »
Wiecie ja absolutnie nie wspieram żadnej teorii o słupach :) Tak jak mówiłem, ja tylko przypadkiem zrobiłem test.

Złoty

• Explore. Dream. Discover.
    • Aeroholic!
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 20, 2016, 05:51:26 pm »
a młody niech aplikuje ;)

Carlito

• As
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 20, 2016, 06:26:37 pm »
Wiecie ja absolutnie nie wspieram żadnej teorii o słupach :) Tak jak mówiłem, ja tylko przypadkiem zrobiłem test.

przypadkiem, z tragarzami? :-P

Mori

• Moje fotoloto
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 20, 2016, 06:52:58 pm »
Quuurcze, i tak głupio się wygadałem :)

krunz

• As
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 21, 2016, 10:59:28 pm »
Jak na pierwszy raz i minimum nauki to wyszło naprawdę świetnie. Widać ma dryg do fotoloto. Zestaw dużo łatwiejszy do obsługi niż topowe szkła dla ciężarowców więc i efekty są tu jakby to powiedzieć optymalne dla debiutanta.

hesja

• Prezes SPFL
  • Solo Pajlot
    • hesja
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 22, 2016, 01:22:41 pm »
ta jasne - słup by nie zmieniał trybów pracy aparatu... rozmyte śmigła i ostry dopalacz
ee - ktoś tu kręci :)
albo nie rozumi co to "słup" :)
:) Serdecznie pozdrawiam

Sławek Krajniewski