Autor Wątek: marsjańskie teorie o chooyowych fotografach i świetnym sprzęcie  (Przeczytany 7428 razy)

Jack S.

Odp: marsjańskie teorie o chooyowych fotografach i świetnym sprzęcie
« Odpowiedź #120 dnia: Wrzesień 29, 2016, 08:46:53 am »
Ale nie mam tego zdjęcia nie z uwagi na sprzęt, a z uwagi, że po prostu nie zdążyłem złapać ognia w dupie Viggena/odleciał za daleko. Wina tylko i wyłącznie mojego braku refleksu/miejsca w którym stałem, nie sprzętu.
theaviationist.com
facebook.com/JacekSiminskiPhotography/

marsjanin

• Gość
« Odpowiedź #121 dnia: Wrzesień 29, 2016, 08:53:33 am »
Czyli mamy zwykłe zaburzenie pojęciowe. Rozumiem, że dla Ciebie mocna obróbka to np. odszumienie dfine2 i wyostrzenie RAW Sharpenerem z NIKa?

Odszumienie, wyostrzenie, rozjaśnienie, wyciągnięcie cieni, wyciągnięcie świateł zblansowanie tonów/kolorów usunięcie syfów i niepotrzebnych elementów, kadrowanie, jaskrawość, kontrast, praca czasem na pojedynczych kanałach .... ..... .... .... .... .... ..... używaniu wielu narzędzi by zrobić zdjęcie na cacy.

Im więcej narzędzi znasz i potrafisz je wykorzystać tym Twoje zdjęcie wygląda lepiej.

marsjanin

• Gość
« Odpowiedź #122 dnia: Wrzesień 29, 2016, 08:56:14 am »
Ale nie mam tego zdjęcia nie z uwagi na sprzęt, a z uwagi, że po prostu nie zdążyłem złapać ognia w dupie Viggena/odleciał za daleko. Wina tylko i wyłącznie mojego braku refleksu/miejsca w którym stałem, nie sprzętu.

A na to już nic nie poradzisz na taką sytuację. Jednak zapewne masz wiele takich strzałów z pokazów gdzie wiesz że miałbyś piękne zdjęcie ale sprzęt nie dał rady.

bronek

• Rookie
« Odpowiedź #123 dnia: Wrzesień 29, 2016, 09:00:52 am »
Mam wrażenie że wszyscy piszą o tym samym tylko widzą inną hierarchię elementów potrzebnych by wykonać super zdjęcie.

Tu raczej nigdy się nie zgodzimy, bo każdy ma inne ograniczenia.

Ktoś kto ma trzęsące ręce nie utrzyma panningu na 1/15.

Ktoś kto nie ma kasy nie kupi fajnych obiektywów czy body.

Ktoś kto nie ma kasy nie pojedzie na a2a za granicę. Choć można kombinować całkiem skutecznie ograniczyć wydatki.

Ktoś kto nie ma dostępu do baz - nie zrobi fajnych zdjęć przy pasie, i wielu innych fantastycznych ujęć.

Można długo ciągnąć temat. Zawsze będzie coś czego nie mamy czego nam brakuje. Coś co nas ogranicza w danym momencie.

Zycie polega na tym by pokonywać przeszkody w drodze do celu.

moja hierarchia jest następująca:

1. Pomysły na zdjęcia - nie ma pomysłu na kadr, raczej będzie lipa.
2. Możliwość dotarcia tam skąd idzie zrobić fajne zdjęcie. Spod płota ani a2a ani kosiaka nad pasem raczej nie ustrzelisz.
3. PS i obróbka.

Punktem 4. miał być sprzęt. Ale to jak dla mnie nie jest problem. Zawsze idzie coś pożyczyć, wynająć. Trzeba tylko odpowiednio wcześniej zaplanować.

Punkt 2 to też nie jest problem. Mamy koordynatorów dzięki czemu wejścia do baz są organizowane w miarę cyklicznie lub gdy dzieje się coś fajnego. Są lata gdy jest ich bardzo dużo, są lata gdy jest chudo - ale tak to w życiu jest. A na a2a trza odłożyć gotówkę i poszukać znajomości.

Jedno czego nie uda się obejść - to jak masz brak pomysłu na zajebistą fotę w miejscu i czasie gdzie jesteś.

hesja

• Prezes SPFL
  • Solo Pajlot
    • hesja
« Odpowiedź #124 dnia: Wrzesień 29, 2016, 09:04:10 am »
A na to już nic nie poradzisz na taką sytuację. Jednak zapewne masz wiele takich strzałów z pokazów gdzie wiesz że miałbyś piękne zdjęcie ale sprzęt nie dał rady.
znowu się nie do końca zgodzę... wiem ile czasu często zajmuje mi analiza tego co będzie latać i tego co chcę osiągnąć. Czasem idzie się w totalnie dziwne miejsce by to uchwycić, czasem załatwia się wejście dużo przed imprezą by stanąć tam, gdzie prawdopodobieństwo uchwycenia tego właśnie momentu będzie największe.
Tu właśnie jest potrzebne nastawienie i znajomość zachowania się lotnictwa... Czasem w takich chwilach ktoś o wiele gorszym sprzętem zrobi lepsze foty niż ekipa obwieszona najwyższą półką
itd. itp....
:) Serdecznie pozdrawiam

Sławek Krajniewski

szamal

• Solo Pajlot
  • wieczny brak czasu...
    • www.maciejszamalek.com.pl
« Odpowiedź #125 dnia: Wrzesień 29, 2016, 09:24:56 am »
Marsjajnin i teraz zaczynasz odwracac kota ogonem ;-) przeczytaj Swój pierwszy post, bo od tego zaczęła się cała dyskusja. Jednoznacznie w pierwszym poście napisałeś że "Za aparatem może stać słup, byle umiał śledzić tor lotu i wyzwalać migawkę a nawet z dobrym systemem śledzenia słup byłby lepszy od człowiek" wypowiedź jednoznaczna nie pozostawiająca cienia wątpliwości co poeta miał na myśli. Piszesz również "Jakość fotografii lotniczej zależy od 2 czynników:

1. Najważniejszy to profesjonalny sprzęt którym robione są zdjęcia
2. Profesjonalny soft w którym obrabiane są zdjęcia i umiejętność obsługi tego softu." Zwróć uwagę że wszystkie nasze odpowiedzi odnoszą sie do tych dwóch Twoich stwierdzeń i wszystkie dość celnie pokazują że nie masz racji ;-) Ale ostatecznie każdy może mieć Swoje zdanie :)

marsjanin

• Gość
« Odpowiedź #126 dnia: Wrzesień 29, 2016, 09:28:15 am »
No tak, ale w tym komentarzu który dałem nie mogę z góry założyć że Jack nie przeanalizował tego co będzie latać i wie co chce osiągnąć. Może poszedł w dziwne miejsce itd... Mimo to zrobił prawie zdjęcie życia bo za słaby sprzęt :)
Ale wiem co masz na myśli, zgadzam się.

Generalnie nie traktujcie moich wypowiedzi jako osobno wypowiadane słowa czy zdania. To wszystko piszemy w odniesieniu do jakieś sytuacji.
Bez tego odniesienia można uznać że powiedziałem, iż bez dobrego sprzętu nie ma dobrego zdjęcia, nigdy tak nie twierdziłem. A kilka razy już zaznaczałem że dobre zdjęcie można zrobić wszystkim.

Jack S.

« Odpowiedź #127 dnia: Wrzesień 29, 2016, 09:30:03 am »
No tak, ale w tym komentarzu który dałem nie mogę z góry założyć że Jack nie przeanalizował tego co będzie latać i wie co chce osiągnąć. Może poszedł w dziwne miejsce itd... Mimo to zrobił prawie zdjęcie życia bo za słaby sprzęt :)

Nie 'bo za słaby sprzęt', tylko 'stałem w złym miejscu'.

Chciałem złapać dopał Viggena na czysto, a samolot przesłoniła mi termika z tegoż dopału, płatowiec sam w sobie był też za daleko.

Nie przekręcaj plz tego co napisałem.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 29, 2016, 09:36:46 am wysłana przez Jack S. »
theaviationist.com

wilk

• CZŁONEK HONOROWY
  • Elite
« Odpowiedź #128 dnia: Wrzesień 29, 2016, 09:33:15 am »
Spod płota

Spod płota i spod cerkwi mam jedne z najlepszych ujęć ;).

Trochę długi ten wątek, ale:
Dobry, a najlepiej bardzo dobry sprzęt pomaga ; ale mimo że go mam to do hesji nie startuję :(. Najważniejsze jest to "coś", niestety ma go niewielu. Można mieć bardzo poprawne kadry, dobrze naświetlone i dobrej jakości; ale można mieć też rewelacyjne. Foto to taka dziedzina artystyczna - nie wszyscy będą Spielberg'ami posiadając taki sam sprzęt.
Do tego życie jest okrutne - nie wszyscy mogą wszystko mieć :(.

Mori - pytałeś się po co D810 + 500, no jak po co - dla lansu i bólu pleców ;)

brovarsky

• Elite
« Odpowiedź #129 dnia: Wrzesień 29, 2016, 09:34:55 am »
zara chyba pękne..... 5 porcja popcornu się kończy...

marsjanin

• Gość
« Odpowiedź #130 dnia: Wrzesień 29, 2016, 09:37:02 am »
Jack nic nie przekręcam. Opisuję tylko że nie mogę z góry założyć nie wiedząc co brałeś pod uwagę, że czegoś nie brałeś :) Nie chodzi mi o to czy stałeś źle czy dobrze. Ja nie byłem na miejscu więc nie wiem gdzie stałeś i nie mogę założyć z góry że stałeś w złym. Mam prawo zakładać że skoro jesteś doświadczony, to stałeś w najlepszym miejscy popijając najlepsze piwko. Wiesz o co mi chodziło ?

szamal

• Solo Pajlot
  • wieczny brak czasu...
    • www.maciejszamalek.com.pl
« Odpowiedź #131 dnia: Wrzesień 29, 2016, 09:37:23 am »
...iż bez dobrego sprzętu nie ma dobrego zdjęcia, nigdy tak nie twierdziłem. A kilka razy już zaznaczałem że dobre zdjęcie można zrobić wszystkim.

Marsjanin to jak można interpretować Twoje słowa:
"Jakość fotografii lotniczej zależy od 2 czynników:
1. Najważniejszy to profesjonalny sprzęt którym robione są zdjęcia
2. Profesjonalny soft w którym obrabiane są zdjęcia i umiejętność obsługi tego softu."

Zaczynasz kręcić chłopie ;)

Jack S.

« Odpowiedź #132 dnia: Wrzesień 29, 2016, 09:40:07 am »
Jack nic nie przekręcam. Opisuję tylko że nie mogę z góry założyć nie wiedząc co brałeś pod uwagę, że czegoś nie brałeś :) Nie chodzi mi o to czy stałeś źle czy dobrze. Ja nie byłem na miejscu więc nie wiem gdzie stałeś i nie mogę założyć z góry że stałeś w złym. Mam prawo zakładać że skoro jesteś doświadczony, to stałeś w najlepszym miejscy popijając najlepsze piwko. Wiesz o co mi chodziło ?

Toż piszę, że złe miejsce i brak refleksu, a nie aparat. Na  100%
theaviationist.com

wilk

• CZŁONEK HONOROWY
  • Elite
« Odpowiedź #133 dnia: Wrzesień 29, 2016, 09:41:03 am »
Co by skrócić dywagacje, to można być rzemieślnikiem lub artystą.
Pierwszy potrzebuje najlepszego sprzętu i warsztatu, ale dalej będzie miał tylko super wyrób.
Drugi często nie przywiązuje tak wielkiej wagi do narzędzi, ale tworzy wielką sztukę.
Tak w skrócie to widzę.

hesja

• Prezes SPFL
  • Solo Pajlot
    • hesja
« Odpowiedź #134 dnia: Wrzesień 29, 2016, 09:42:03 am »
w tej sytuacji chyba najlepszym wyjściem będzie zamknięcie wątku bo stał się nierozwojowy......
zgoda?
:) Serdecznie pozdrawiam

Sławek Krajniewski