Autor Wątek: marsjańskie teorie o chooyowych fotografach i świetnym sprzęcie  (Przeczytany 7440 razy)

MarS

• Solo Pajlot
Odp: marsjańskie teorie o chooyowych fotografach i świetnym sprzęcie
« Odpowiedź #90 dnia: Wrzesień 28, 2016, 09:45:46 pm »
Marsjanin .... posłuchaj głosu ojczyzny twej czyli planety MarSa :P :D

ani ja ani złoty ani kichu ani hesja ani nikt inny nie napisał ze sprzet jest bez znaczenia bo wszyscy wiemy że znaczenie ma ... ale na Posejdona :P nie pisz o słupach robiących zdjęcia
tym bardziej że ostatnie zdjęcie jakie mi zrobił słup to mnie kosztowało 300 złotych i 6 punktów karnych ale imho słupy raczej tylko do takich zdjęć sie nadają :P

juz sie wszyscy zgodzilismy kiedys gównianym sprzetem tez wychodziły super foty choć trzeba sie było bardziej starać

dwa to trzeba czesto gęsto się dopasowac do sprzetu, mając D300 i N70-300 nie walnie sie kabinek tej jakości  co z D810 i N500 ... ale jednoczesnie z D810 i N500 nie zrobi sie zajebitych fot grup jakie mozna zrobić z D300 i N70-300

szukasz dowodów chcesz robić porównani amatora z zawodowcem ... to co napisał hesja o Akademii Nikona jest trafione w punkt
najnowszy sprzet i body i obiektywy w dodatku wcale nie zieloni amatorzy tylko najczęściej ludzie już cos focący a w każdym bądz razie umiejący obsługiwac aparat wiedzący co to czas i przesłona itd
i co i czesto gówno
bo jak to mówią .... jak fotograf dupa to i nie pomoże sprzętu kupa

Frogi

• As
« Odpowiedź #91 dnia: Wrzesień 28, 2016, 09:56:31 pm »
tym bardziej że ostatnie zdjęcie jakie mi zrobił słup to mnie kosztowało 300 złotych i 6 punktów karnych ale imho słupy raczej tylko do takich zdjęć sie nadają :P

Reg-a Ci zczytał :D

nurek

• piloci do maszyn!
    • mój świat fotografii lotniczej
« Odpowiedź #92 dnia: Wrzesień 28, 2016, 09:57:47 pm »
Nie pisz, że "gównianym sprzętem". Wyścig technologiczny trwa, PKB rośnie, koszty stałe teoretycznie też. Za dekadę będziesz się śmiał z prymitywizmu dzisiejszych klamotów.
Kiedyś D70 to był naprawdę świetny sprzęt.
Pozdrawiam

eMeL

« Odpowiedź #93 dnia: Wrzesień 28, 2016, 10:06:34 pm »
Marsjaninie, powiedz mi czy jeżeli kupię sobie Nikona D810  i do tego stałkę 500 i nawet będę miał PSa takiego jak hesja to będę robił takie same dobre zdjęcia jak Prezes..? Bo jeżeli tak, to jutro pędzę do banku po kredyt albo nerkę wystawiam na Allegro ;)

hesja

• Prezes SPFL
  • Solo Pajlot
    • hesja
« Odpowiedź #94 dnia: Wrzesień 28, 2016, 10:08:05 pm »
Marsjaninie, powiedz mi czy jeżeli kupię sobie Nikona D810  i do tego stałkę 500 i nawet będę miał PSa takiego jak hesja to będę robił takie same dobre zdjęcia jak Prezes..? Bo jeżeli tak, to jutro pędzę do banku po kredyt albo nerkę wystawiam na Allegro ;)
ej ale kup u mnie plisss? :P
mam dobrą cenę na 810+500 :P
:) Serdecznie pozdrawiam

Sławek Krajniewski

MarS

• Solo Pajlot
« Odpowiedź #95 dnia: Wrzesień 28, 2016, 10:13:05 pm »

ja tam do gotowych zestawów z Kitem nie mam zaufania :P

eMeL

« Odpowiedź #96 dnia: Wrzesień 28, 2016, 10:13:44 pm »
ej ale kup u mnie plisss? :P
..a nie chcesz się na nereczkę wymienić.. prawię funkiel nówka, mao używana :P :)

brovarsky

• Elite
« Odpowiedź #97 dnia: Wrzesień 28, 2016, 10:19:53 pm »
swoje już wyfiltrowała ;)

eMeL

« Odpowiedź #98 dnia: Wrzesień 28, 2016, 10:23:00 pm »
swoje już wyfiltrowała ;)
Pojona dobrej jakości piwem, więc jak u niemowlaka, prawie.. ;)  :D

brovarsky

• Elite
« Odpowiedź #99 dnia: Wrzesień 28, 2016, 10:23:59 pm »
jeśli tak to moje są jak briliant ;D

szamal

• Solo Pajlot
  • wieczny brak czasu...
    • www.maciejszamalek.com.pl
« Odpowiedź #100 dnia: Wrzesień 28, 2016, 10:27:45 pm »
Kichu, a nie mówiłem że będzie "rzeź" :)

eMeL

« Odpowiedź #101 dnia: Wrzesień 28, 2016, 10:29:27 pm »
jeśli tak to moje są jak briliant ;D
No ksywa do czegoś zobowiązuje, nie ma zmiłuj :D
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 28, 2016, 10:31:18 pm wysłana przez Emel »

marsjanin

• Gość
« Odpowiedź #102 dnia: Wrzesień 28, 2016, 10:44:53 pm »
Chwilę mnie nie było a tu postów tyle że nie dam rady każdemu z osobna, więc tak bardziej ogólne odpowiem :)

MarS, z tym słupem ok, przesadziłem kapkę co by wypowiedź była barwniejsza :) Zamieńmy słup na amatora :D

Panowie tak jak pisałem, to kto fotografuje nie jest bez znaczenia,  to jakim sprzętem pstrykamy również nie jest bez znaczenie, tu się zgadzamy. Nie zgadzamy się jedynie co do kolejności w tym łańcuszku ważnych i ważniejszych aspektów w procesie fotografii :)

Hesja, jak wiesz Twoje zdjęcia znam dość dobrze, wiesz też jakie mam zdanie na temat tych zdjęć i Twojego całego dorobku :)
Nie wątpię że wszędzie i wszystkim jesteś wstanie zrobić dobre zdjęcie. Jednak jestem nadal przekonany do tego co napisałem pierwotnie. Larky zdecydował się wziąć udział w eksperymencie, który niezależnie od wyniku i tak będzie ciekawym doświadczeniem przynajmniej dla mnie.

Co do pomysłu na zdjęcie, oczywiście zgadzam się jak już wcześniej pisałem, ale jeśli masz niezbyt idealne warunki, sprzęt nie poradzi sobie ze zrobieniem zdjęcia w jakieś minimalnej przyzwoitej jakości a do tego w Photoshopie radzisz sobie raczej kiepsko to nic Ci ten pomysł nie da bo nie masz z czego go zrealizować. Ale oczywiście nawet w tak niekorzystnej sytuacji możesz zrobić najlepsze zdjęcie w swoim życiu, zawsze może się okazać, że akurat wtedy na niebie wydarzy się coś tak niezwykłego że nawet jakość zdjęcia nie będzie miała znaczenia, ale to są anomalia.

Mając optymalny sprzęt w ręku możesz realizować pomysł dokładnie taki jak sobie wymarzysz. Mając w ręku kiepski sprzęt możesz realizować tylko to co nada się do realizacji a im gorszy sprzęt tym mniej możliwości, tym mniej zrealizowanych pomysłów tym samym masz po prostu gorszy materiał.
Zakładam się że wiele osób na tym forum mających sprzęt z niższej półki ma często świetny pomysł ale otwiera sobie zdjęcie i już wie że tego pomysłu nie zrealizuje.

Oczywiście żeby było jasne, mam na myśli fotografowanie latających samolotów, kadry zwykle wszyscy mamy takie same, różnią się tylko jakością jaką wypluwa nasz zestaw. Potem do gry wchodzi photoshop którym albo coś wyciągniesz albo nie a na koniec jak już wiesz że masz kozacki materiał jakościowo to wisienką na torcie jest Twój pomysł, który odróżnia Twoje zdjęcie od kolegów. Ale jeśli podkład jest kiepski to i wisienki nie ma na czym umieścić.

marsjanin

• Gość
« Odpowiedź #103 dnia: Wrzesień 28, 2016, 10:52:39 pm »

Emel Jeśli kupisz nikona d810 + pińcetke to powinieneś na starcie mieć nefy takie jak ma Hesja. Niestety dalej już nie jest tak łatwo :D Bo samo posiadanie Photosgopa nie wystarczy, Musisz jeszcze się nim posługiwać tak dobrze jak Hesja a to już jest levele master. Jednak wszystkiego w życiu można się nauczyć i to stosunkowo szybko, więc jak najbardziej możesz się nauczyć tak obrabiać jak Hesja i w tym momencie gwarantuję Ci że będziesz miał zajebiste zdjęcia. Natomiast jest jeszcze ta wisienka na torcie które już jest właśnie czynnikiem ludzkim.

Oczywiście nie muszę mówóć że rozmawiamy o zdjęciach z tego samego pokazu na którym fotografowałbyś ramię w ramię z Hesją.
Bo wiesz Hesja robił zdjęcia w takich sytuacjach o który ty prawdopodobnie nie możesz nawet pomarzyć, więc nie myśl że nagle zbudujesz portfolio jak Hesja tylko dlatego że kupisz sprzęt i nauczysz się obrabiać.
Hesja w tej branży jest nie tylko zwykłym fotografem, ale też swego rodzaju osobistością. Jego możliwości wykraczają daleko poza Twoje więc nie sądzę byś mógł kiedyś uzbierać taki dorobek niezależnie od tego jak dobrze nauczysz się robić zdjęcia.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 28, 2016, 11:09:20 pm wysłana przez marsjanin »

nurek

• piloci do maszyn!
    • mój świat fotografii lotniczej
« Odpowiedź #104 dnia: Wrzesień 28, 2016, 11:12:45 pm »
Ale pomysł na zdjęcie to absolutnie nie powinien rodzić się w momencie "otwierania sobie zdjęcia".
Poza tym jak mając "kita 18-55" masz pomysł na zdjęcie takie jak posiadacz 500/F4 (przepraszam za przerysowanie sytuacji) i idziesz tam gdzie posiadacze pięćsetek z nastawieniem i oczekiwaniem, że przyniesiesz cokolwiek innego jak bekstejdż to jest to trochę naiwność.
Mając rzeczony kit i pomysł wykraczający poza techniczne możliwości (o nietechnicznych nie mówimy) należy np. pożyczyć stosowne narzędzie do realizacji (da się) albo zrewidować marzenia.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 28, 2016, 11:15:05 pm wysłana przez nurek »
Pozdrawiam