Chwilę mnie nie było a tu postów tyle że nie dam rady każdemu z osobna, więc tak bardziej ogólne odpowiem

MarS, z tym słupem ok, przesadziłem kapkę co by wypowiedź była barwniejsza

Zamieńmy słup na amatora

Panowie tak jak pisałem, to kto fotografuje nie jest bez znaczenia, to jakim sprzętem pstrykamy również nie jest bez znaczenie, tu się zgadzamy. Nie zgadzamy się jedynie co do kolejności w tym łańcuszku ważnych i ważniejszych aspektów w procesie fotografii

Hesja, jak wiesz Twoje zdjęcia znam dość dobrze, wiesz też jakie mam zdanie na temat tych zdjęć i Twojego całego dorobku

Nie wątpię że wszędzie i wszystkim jesteś wstanie zrobić dobre zdjęcie. Jednak jestem nadal przekonany do tego co napisałem pierwotnie. Larky zdecydował się wziąć udział w eksperymencie, który niezależnie od wyniku i tak będzie ciekawym doświadczeniem przynajmniej dla mnie.
Co do pomysłu na zdjęcie, oczywiście zgadzam się jak już wcześniej pisałem, ale jeśli masz niezbyt idealne warunki, sprzęt nie poradzi sobie ze zrobieniem zdjęcia w jakieś minimalnej przyzwoitej jakości a do tego w Photoshopie radzisz sobie raczej kiepsko to nic Ci ten pomysł nie da bo nie masz z czego go zrealizować. Ale oczywiście nawet w tak niekorzystnej sytuacji możesz zrobić najlepsze zdjęcie w swoim życiu, zawsze może się okazać, że akurat wtedy na niebie wydarzy się coś tak niezwykłego że nawet jakość zdjęcia nie będzie miała znaczenia, ale to są anomalia.
Mając optymalny sprzęt w ręku możesz realizować pomysł dokładnie taki jak sobie wymarzysz. Mając w ręku kiepski sprzęt możesz realizować tylko to co nada się do realizacji a im gorszy sprzęt tym mniej możliwości, tym mniej zrealizowanych pomysłów tym samym masz po prostu gorszy materiał.
Zakładam się że wiele osób na tym forum mających sprzęt z niższej półki ma często świetny pomysł ale otwiera sobie zdjęcie i już wie że tego pomysłu nie zrealizuje.
Oczywiście żeby było jasne, mam na myśli fotografowanie latających samolotów, kadry zwykle wszyscy mamy takie same, różnią się tylko jakością jaką wypluwa nasz zestaw. Potem do gry wchodzi photoshop którym albo coś wyciągniesz albo nie a na koniec jak już wiesz że masz kozacki materiał jakościowo to wisienką na torcie jest Twój pomysł, który odróżnia Twoje zdjęcie od kolegów. Ale jeśli podkład jest kiepski to i wisienki nie ma na czym umieścić.