Autor Wątek: Małopolski Piknik Lotniczy by Kamio  (Przeczytany 845 razy)

Kamio

Małopolski Piknik Lotniczy by Kamio
« dnia: Czerwiec 29, 2016, 12:17:22 am »
1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

Jack S.

Odp: Małopolski Piknik Lotniczy by Kamio
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 29, 2016, 07:50:18 am »
Nie wiem czy na 1 nie ma za mało miejsca za ogonem, może do 16:9 go? 3. chyba ciut ruszone. 11 - nie rozumiem kadru.

2, 7, 8 - biore bez pytań, przy czym 2 najlepsza.
theaviationist.com
facebook.com/JacekSiminskiPhotography/

Mori

• Moje fotoloto
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 15, 2016, 02:08:32 pm »
Generalnie ładnie ale jak dla mnie trochę zbyt ciasnych kadrów, np. 1 i 6.
Trochę za miętko na 3 i nie do końca rozumiem 11. Więcej tam bałaganu w tle niż latacza.
¡¡¡ ǝɔuoɹpǝıq ʍ ɹnʇɐıʍɐlʞ ǝıɔɾndnʞ ǝıu

https://500px.com/p/boguckimarcin

Kamio

« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 18, 2016, 02:20:38 pm »
Generalnie ładnie ale jak dla mnie trochę zbyt ciasnych kadrów, np. 1 i 6.
Trochę za miętko na 3 i nie do końca rozumiem 11. Więcej tam bałaganu w tle niż latacza.

6? Nie wiem, może nie widzisz tego cienia, ale zamysł przy kadrowaniu był właśnie taki aby był widoczny, a nie żeby wszystko inne rozpraszało oglądającego.. gdybym tego nie ciął ciasno to powiedziałbyś, że nie rozumiesz tego zdjęcia tak jak 11 bo przecież jest więcej bałaganu w tle niż latacza. 11 miała oddać klimat pikniku w Krakowie, tego konkretnego pikniku, który jest wyjątkowy właśnie ze względu na dużą ilość bloków, dźwigów etc etc. Zdjęcie puszczyka na niebieskim tle to mogę zrobić w Radomiu.

Mori

• Moje fotoloto
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 27, 2016, 04:52:41 pm »
Kamio, cień to ja widzę ale, z ręką na sercu, to zobaczyłem go dopiero za którymś razem bo wzrok wciąż mi uciekał do "ściany" tuż przed  maszyną.
Osobiście ciachnął bym go w 16:9 odcinając górę (karetka niewiele wnosi, może bym nawet krzaczory dorobił) dodając mu powietrza do lotu przed maszyną. Na mój gust byłoby lepiej a cień nawet bardziej wyeksponowany. Ale to może tylko na mój gust :)
« Ostatnia zmiana: Lipiec 27, 2016, 04:54:22 pm wysłana przez mori »

marsjanin

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 28, 2016, 11:29:54 am »
Z tego co widzę to największą bolączką tego pikniku było to co dzieje się w tle. Biorąc pod uwagę że to samo powtarza się u wszystkich to pewnie lepszych momentów nie dało się wyłapać.
Nauczyłem się tutaj ostatnio że o kadrach nie powinno się specjalnie dyskutować bo każdy lubi inaczej, Tak więc jak nie wykadrujesz to i tak jednemu będzie pięknie siedziało a drugi by trochę przesunął.
Jeśli chodzi o zdjęcie nr 6 to mi osobiście bardziej przeszkadza to że że maszyna ma za mało powietrze z przodu, niż miałoby być z uciętym cieniem.
A tak poza tym to karetka na 6 do wystemplowania ;P

Mori

• Moje fotoloto
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 28, 2016, 05:34:54 pm »
Ze względu na te tło to ja od lat w ogóle nie wybieram się na ten piknik. Oglądam zdjęcia innych i z miejskim  bałaganem w tle mi jakoś nie podchodzą.
A co do kadrowania to jasne że każdy robi po swojemu ale jak dla mnie kilka elementów jest raczej święte. Śmigła powinny się kręcić, mocne punkty być w użyciu a przy całej sylwetce choć trochę miejsca do lotu :)