FOTO-TECHNIKA > Technika i sprzęt fotograficzny

Tamron 150-600 vs Sigma C 150-600

(1/4) > >>

Mori:
Osiołkowi w żłoby dano.....

Już miałem kupować Tamrona ale kontrahenci spóźnili się miesiąc z płatnościami i w międzyczasie pojawiła się niemalże w tej samej cenie nowa Sigma C 150-600.
Próbowałem namierzyć jakieś sensowne porównanie tych szkieł ale nic ciekawego nie znalazłem. Jest full porównań do Sigmy Sport 150-600 ale to już inna półka cenowa.

Za Tamronem przemawia podobno trochę lepsza jakość obrazu na dłuższym końcu, trochę wydajniejsza stabilizacja i o wiele dłuższa gwarancja.

Za Sigmą za to lepsza ostrość na szerszych końcach i generalnie w rogach (ale to istotne tylko dla FF), szybciej budząca się stabilizacja z wyborem jej trybów działania, możliwość blokowania tubusa na wielu ogniskowych, o wiele bogatsze wyposażenie i możliwość regulacji USB Dock-iem.

Biorąc pod uwag, że tak naprawdę chodzi mi głównie o dłuższy koniec ogniskowych to niby trochę lepiej w porównaniu wypada Tami ale ...
"Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie..." o jakimś ciekawym porównaniu tych szkieł byłbym wdzięczny za namiar.

Mariusch:
Widziałeś to w wykonaniu Cichego? http://www.canon-board.info/testy-sprzetu-25/150-600mm-pojedynek-tamron-vs-sigma-c-99692/

Mori:
Tak, widziałem. Tyle że sam autor żadnych ciekawych wniosków nie ma po tych testach. I robione na Canonie.

wilk:
Interesuje mnie temat Sigmy S więc czytam wszystko na temat T i S ( także w wersji C ). Mori niestety bezpośrednich porównań takich laboratoryjnych brak. Są tylko takie szczątkowe od ludzi. Śledzę całe wątki na koniarzach odnośnie Tamrona i Sigmy.
Moim zdaniem co byś nie kupił powinno być - porównywalnie. Dla mnie Sigma wygrywa jednak USB Dock-iem; chodzi mi o możliwość własnego określenia odległości od której obiektyw ma ostrzyć. Nie potrzebuje w foto-loto od 1.5m; za to ustawienie na 100 czy 200m da mi przyspieszenie AF bo ma dużo mniejszy zakres do ustawienia.

Mori:
No właśnie, póki co, wygrywa u mnie Sigma właśnie tym Dock-iem.
Tym bardziej, że jeśli dobrze zrozumiałem opisy, można do niej wgrać dwa różne własne ustawienia autofokusa i przełączać je sobie na szkle wedle potrzeb.
Można by więc np. przygotować sobie dwa tryby, jeden na bardzo odległe obiekty i jeden na sytuacje focenia przy pasie, itp.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej