Dla mnie jakakolwiek obróbka to kwestia gustu. Bywa, że lubię mocno kręcone foty, ale ogólnie wolę naturalne, lekko dopracowane. Wolę, by z aparatu wyszło coś dobrego, chyba że chcę uzyskać jakiś konkretny efekt - wtedy kręcę suwakami albo ekspozycją w aparacie. Wychodzę z założenia, że obróbka powinna pasować do tematu, oświetlenia, nastroju i nawet kadru. Czyli lubię, jak jest wszystko dobrze zgrane, ale nie chodzi mi tu o sztuczne i przesadne dopieszczanie uśmiechu na okładce gazety
I tak też postaram się ocenić zdjęcia, które wrzuciłeś
1 - zostawiłbym, jak jest, może nieco przyciął lewą stronę,
2 - za mocno podkręcone, dla mnie wygląda to jak clarity w Lr, do tego kadr za bardzo zabałaganiony jak na mój gust,
3 i 4 - też za mocne, aż się numery odcinają i biją po oczach, co w połączeniu z małym rozmyciem tła sprawia wrażenie wklejki,
5, 6 i 7- ekstra, nic bym nie ruszał. Na piątce dałbym tylko więcej prawej,
8 - za duży kontrast - było ostre światło, a do tego podbiłeś suwakami, przez co uciekły półtony i mamy tylko mocne cienie i ostre światło,
9 - podobnie, jak przy ósemce (widać po refleksach), ale jako że to ciemny samolot, to nie rzuca się to tak w oczy od przodu z tym oświetleniem. No i kadr mi się bardzo podoba,
10 - za żółte, jak sos, postarałabym się nieco zaczernić sylwetki, reszta może być,
11 i 12 - pięknie!,
13 - 50/50, trochę ciasny kadr.
I to tyle z mojego marudzenia
Edit: parę słów.