FOTO-TECHNIKA > Technika i sprzęt fotograficzny

Kupno D7000

<< < (2/5) > >>

alex:
Ostatnio Adi albo Kamio kupił d7000, i matryca koncertowo zachlapana po kilku foceniach. Więc chyba dużo zależy od egzemplarza ;)

kichu:
Ale nowka ?

Frogi:

--- Cytat: pet333r w Wrzesień 30, 2014, 07:06:47 pm ---W D7100 trochę mnie przeraża matryca 24MP na APS-C, w dodatku 14-bit w RAW pewnie zajmuje kosmos! A i pewnie większe szumy na wysokim ISO (ale mogę się mylić). Głównie aparat służy mi do wszelakiego rodzaju widoczków ale głównie chodzi mi o imprezy jak Air Show itp. dlatego mile widziana spora szybkość. Poza tym chcę spróbować z astrofoto a tam długie czasy na wysokim ISO to normalka. W D7100 też podobno niektórzy mieli problem z chlapaniem na matrycę. Ale czytając wszystkie te komentarze o problemach w D7000 to większość wpisów z 2010, 2011... dajmy chociaż ostatnie wpisy na optyczne, nikt problemów z tym jakoś nie ma. Może to jakaś wada pierwszych modeli...?

--- Koniec cytatu ---

Co do chlapania to chyba jakiś mit jest, na nikoniarzach 99% użytkowników 7100 chyba nie ma tego problemu, a przynajmniej tak mi się zdaje. Ja użytkuję 7100 od lipca i żadnych tego typu rewelacji nie miałem. Natomiast jeśli o ISO chodzi to wg mnie nie jest dobrze, ja widzę szumy już od ISO 200 :) Najgorsze są pasy, które robią się od około iso 400 z tego co pamiętam, ale ponoć to nie jest żadna usterka, więc sam nie wiem, dziwne to jakieś...  :)

pet333r:
Może to efekt mory bo ten model nie ma filtra dolnoprzepustowego. Tak czytam wszystkie te opisy, specyfikacje itp. i prawie wszystko mi odpowiada... Prawie, bo matryca wg. mnie dość spora jak na APS-C, a 30MB/plik w RAWie to sporo, no i trochę wolny tryb seryjny. Ale użytkując kilka lat Lumix'a nie powinienem narzekać, w końcu tryb seryjny w nim to 10klatek/sek ale JPG w niskiej jakości i 3MP tylko ale RAW 3x mniejszy.

alex:
Gdyby w tej fotografii liczyła się tylko ilość klatek, nikt nie kupowałby D800 czy D810 - te puszki też nie są demonami prędkości (chociaż z buforem u nich znacznie lepiej niż w d7100). A jednak mają w SPFL swoich wiernych fanów ;)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej