To może ja się wypowiem bo mam D5100. Moim zdaniem przyzwoity aparat na początek a szybkostrzelnością nie ustępuje D90, co więcej podobno odziedziczył po nim autofokus, co dla niektórych jest wadą. Niestety bufor szybko się zapycha ale nie wiem czy lepiej jest w D90. Kręci bardzo przyzwoite filmy i to w FullHD 30kl/s, choć ciągły autofokus jest do bani bo przeostrza, niedoostrza i dopiero trafia i tak za każdym razem przy zmianie kadru, tak samo jest w D7000. Wychylany ekranik to REWELACJA i nie mam pojęcia dlaczego nie stosuje się go w wyższych modelach. Do aparatu z miejsca należy dokupić gripa, który pozwala na używanie nieoryginalnych baterii, niestety nie ma zamienników które działają bez gripa, a szybko zdychająca bateria to minus tego aparatu. Aparat robi rewelacyjne fotki nawet w kiepskich warunkach, JPG'i wychodzą piękne, ostre i z drobnym, nieprzeszkadzającym szumem. Zrobiłem fajne rodzinne zdjęcia nawet na ISO 2200, oczywiście to nie fotografia lotnicza, gdzie ważny jest detal. Z obiektywem Nikorr 55-300 VR działa super ale niestety powyżej 250 mm obiektyw zaczyna porządnie mydlić być może lepszy optycznie jest nikkor 70-300 ale jest to widoczne chyba tylko na końcu ogniskowej (ja mam bardzię rozmyte krawędzie). Niestety D5100 nie ma silnika, więc nie można do niego podpiąć starszych szkieł, ale w chwili obecnej to przestaje mieć sens bo starsze szkła zaczynają odstawać rozdzielczością od tych nowych. Bardzo dobrym uniwersalnym obiektywem, do codziennej fotografi do tego body jest Nikkor 18-105, naprawdę przyzwoite szkło w dobrej cenie. Nie brać żadnych kitów 18-55 bo to jest masakra. Niestety moje body nie ma korekcji ustawień Autofokusa i zakupiona Bigma I 50-500 APO EX DG HSM nie działa poprawnie - mam back focus. Ponadto nie działa w trybie Live VIEW.
Nikon D5100 ma świetny system podpowiedzi w menu. Obrazkowo pokazuje co się stanie jak przestawisz taką lub inną opcje, niby głupie ale na początku bardzo się przydaje i ułatwa wykorzystanie sprzętu. Później można to wyłączyć i przejść do klasycznego widoku. Uważam, że to bardzo dobre body dla początkującego, dodatkowo całkiem sprawne. Jako amator uważam, że się sprawdza chociaż przy cieżkich obiektywach jest nieco za lekkie co wpływa na jakość pracy i stabilność zestawu. Na forum są moje zdjęcia, wszystkie zrobione D5100.