Dzieki Kifcio za komenty we wszystkich setach. Na niektore elementy mam inne spojrzenie niz Ty (chocby fota jurka w B&W - tu uwazam, ze mono robi mu bardzo, a mam wersje color i... zdecydowanie lepsza IMHO jest B&W, a takze niebieski zafarb (wilgoc w powietrzu), ktory na niektorych fotach da sie ladnie zdjac, na niektorych nie, a na innych wole mimo wszystko zostawic, bo... IMHO wyglada ciekawie - np. zdjecie Kiowa czy Herculesa. Z reszta, jak lukniesz u chlopakow, to tez ten niebieski wychodzi - wez chocby zdjecie "wazka" (13) hesji z setu Airpower - tam normalnie cyjan rzadzi w tle jak nic). Jak juz niektorzy zdazyli zauwazyc, ja w zasadzie nie naleze do fociarzy, ktorzy musza koniecznie przedstawic KOLOR rzeczywiscie takim jakim byl. Czasem lubie cos pozmieniac. W temacie ocieplania zdjec chociazby (mijanka Saudyjczykow, czy oldtimery). Winieta... no czasem wrzucam ja, jak Dyziek, ale czesciej jest to nie tyle winieta co lokalne przyciemnienie peryferii zdjecia. Z reszta, to wszystko kwestia smaku i co kto lubi generalnie. 26 - fizycznie i geometrycznie patrzac samolot leci w dol, ale mi na przyklad wyobraznia inaczej podpowiada: ja "lece" nad nim, a on przecina moj tor "lotu"
lecac w prawo, lub ja lecac nad nim w lewo w stosunku do niego
Na 28 dodanie kontrastu zawaliloby kompletnie cienie, ktore i tak sa juz mocne na kadlubie, a tego nie chcialbym robic w przypadku tej foty. Reasumujac, co do koloru, to biorac pod uwage warunki w Zeltweg wowczas, tlo musialo wyjsc z niebieskim zafarbem. Zmienianie tego na "prawdziwe" kolory to de facto juz samo w sobie gmeranie przy kolorach IMHO. Tak wiec czy to zostawie, czy ocieple, to chyba juz jest tylko kwestia mojego podejscia do tematu i koncepcji. Bardziej zalezy mi na tym by fota finalnie wyszla tak jak ja to czuje niz wiernie w temacie koloru. No ale to jak ze wszystkim - jednym pasi innym nie. Dzieki za rzeczowe komentarze!