Autor Wątek: Obiektyw do portretów, jaki ?  (Przeczytany 1816 razy)

Dyziek

• Potas:)
    • www.dyziek.com
Odp: Obiektyw do portretów, jaki ?
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 10, 2011, 08:25:54 pm »
Wszystko co powiedział prof. Kichu - potwierdzam :)
Jeśli chodzi o 50mm - zdecydowanie Sigma - ostrzejsza, lepsza praca pod światło, miałem fart bo AF trafia tam gdzie chce :)

kichu

« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 10, 2011, 11:02:54 pm »
Ale jedna rzecz poprawie, miedzy 50/1.4D a G bede mocno polecal jednak G. I nie chodzi o roznice w obrazowaniu. Zasadnicza korzysc na plus  nowego to silnik AF-S. Obiektywy na srubokret maja to do siebie, ze czasem nie przeostrzaja bardzo malych zmian odleglosci, czyli np. robisz potret  celujesz w oko, i kots sie przesunie pol cm, to mimo ze pukniesz migawka zeby przeostrzyl srubokret moze tak malej zmiany odleglosci nie przeostrzyc (wtedy lepiej przeostrzyc na cos innego znajdujacego sie w innej odleglosci i z powrotem na oko), natomiast szkielko z AF-Sem zrobi  to na pewno. Ma to szczegolne znaczenie wlasnie w jasnych stalkach, gdzie glebia ostrosci bywa papierowa.

Robteek

« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 10, 2011, 11:09:22 pm »
Wszystkim Wam bardzo dziękuję za rzetelne podejście do mojej prośby i za nieocenione rady.
Późno odpisuję  ale to dlatego, że postanowiłem zrobić prosty test, że też nie wpadłem na to, ajjj.
Otóż jak pisałem, chciał bym szkło używać trochę szerzej niż tylko portret. Miałem dylemat co w tej sytuacji z wybraniem optymalnej ogniskowej.
Cóż wziąłem się na sposób i na swoim kicie, 18-105 ustawiłem na zmianę 35, 50 i 85 i testowałem na dzieciach i
ogólnie w domu, co można z poszczególnymi długościami a co się nie udaje.
No i wyszło mi na to, że przy 35 scenki, otoczenie super ale portret to już wsadzanie obiektywu w oko modelce, 50 i 85 jest naj, z tym, że jednak, chyba przy 85 trochę za ciasno mi było i choć strasznie mnie kusi perspektywa posiadania tego szkiełka to boję się, że poza portretem i nielicznymi sytuacjami w plenerze, do niczego innego jej nie wykorzystam.
Zdobyłem tu pewne doświadczenie podczas tegorocznego pobytu w Zakopanem. Jak miałem podpięty 70-300 to nawet na Kasprowym przy skręceniu zoom-a na minimum, czyli 70 trochę za ciasno było i szybko musiałem zmieniać obiektyw na kit-a 18-105.
Muszę brać tu pod uwagę, że nie będę robił zdjęć zawodowo tylko stosował obiektyw w pracy zupełnego amatora.
Z mojej próby wynika, że najbardziej optymalną ogniskową, mimo wszystko pozostaje dla mnie 50-ka.
Nie da ona zapewne takich efektów jak 85-ka przy portrecie, myślę tu o GO ale za to jest szersza w pomieszczeniu i
można ją zastosować np. do focenia scenek rodzinnych, a to dla mnie ważne.
Tak też postanowiłem, czytając dokładnie wasze wypowiedzi i przeprowadzając test, że kupię 50-kę.
No i teraz muszę się przyznać, że kusi mnie ta Sigma ale znów moje pragmatyczne podejście do życia, mówi nie.
Naczytałem się o tym, że jest ostra ale też, że dużo jest zawodnych egzemplarzy i to trochę loteria.
W dodatku te wariowanie AF przy wspomaganiu lampą, straszy mnie okrutnie.
Decyduję się na Nikkora 50 1,4G, no ale ............  mam pytanie  :)
Otóż miałem jakiś czas temu w rękach ten obiektyw na kilka godzin i podpinałem go do mojego D90.
Zauważyłem, że na 1,4 przy słabym świetle zastanym, straszliwie mi mydlił i tak naprawdę to dopiero od przysłony 1,8 -2 zdjęcia wychodziły dobre.
Nawet jakieś testy robiłem, poszukam tego.
Czy waszym zdaniem mogłem coś spieprzyć przy ustawianiu aparatu i dlatego miałem takie objawy, czy te obiektywy tak mają?
I drugie pytanie, jeśli taka ich uroda to napiszcie mi jaka jest różnica pomiędzy ustawionym Nikkorem 1,4 G na przysłonę np. 2
a Nikkorem 1,8 D ustawionym na tą samą wartość przysłony czyli 2. ?
Czy będzie różnica w jakości?
Pozdrawiam
Robteek

kichu

« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 10, 2011, 11:13:31 pm »
zanim zwalisz wine na obiektyw najpierw upewnic sie ze poprawnie focisz, f1.4 to naprawde bardzo mala glebia ostrosci, z bliska mowimy tu o cenymetrach i wystarczy ze nacisniesz migawke do polowy zeby ustawic ostrosc, ruszysz sie odrobinke, zrobisz zdjecie i juz bedziesz mial
nieostra badz lekko mydlasta fote i to bedzie tylko Twoja wina

50/1.4G pod wzgledem ostrosci na pelnej dziurze niczego nie brakuje

Amon

• Master
  • tri dablju tim
    • amon photography
« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 11, 2011, 07:47:15 am »
Za kichem, ale obejrzyj 3 razy kupowany egzemplarz - ja miałem taki, który w zasadzie ogólnie mydlił - i to nie kwestia 1 zdjęcia, miałem go rok i podchodziłem do niego pewnie kilkanaście/dziesiąt razy, żeby się przekonać.

Hehe, chociaż jak teraz popatrzyłem, to nawet mi się coś w galerii uchowało z tej 50tki:

« Ostatnia zmiana: Marzec 11, 2011, 07:53:54 am wysłana przez Amon »

Robteek

« Odpowiedź #20 dnia: Marzec 11, 2011, 08:59:59 am »
zanim zwalisz wine na obiektyw najpierw upewnic sie ze poprawnie focisz,
Zdaję sobie z tego sprawę, dlatego napisałem, że nie wiem czy czegoś nie pokopałem.
Choć pamiętam, że dużo robiłem ze statywu i też nie za dobrze mi to wyglądało.
Dziś poszukam tego materiału i wrzucę próbki do Waszej oceny.

Amon, upiorne !  :)
Pozdrawiam
Robteek

wilk

• CZŁONEK HONOROWY
  • Elite
« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 11, 2011, 09:07:43 am »
nie odrzucał bym Sigmy 50/1.4 ;), bym się odezwał do dyźka z prośbą :)

hesja

• Prezes SPFL
  • Solo Pajlot
    • hesja
« Odpowiedź #22 dnia: Marzec 11, 2011, 09:15:50 am »
Aaaaaaaaaaamon!
piekna fota i taka troche ten teges...  ::)
czemu jej nie podrzuciles nigdy do "inne"? hmmm? :)

Robteek - za kichem - przekadrowywanie na malej GO to dramat - raczej nie polecam
bardziej szybka zmiana punktu ostrzenia

Co do GO nie bedziesz narzekal w stosunku do 85mm
:) Serdecznie pozdrawiam

Sławek Krajniewski

Jamal

« Odpowiedź #23 dnia: Marzec 11, 2011, 09:21:23 am »
Dlatego ja na ten przykład zamontowałem sobie matówkę M. Trochę ciemniej w okienku, ale za to perfekcyjnie widać na co się ostrzy, co wyjechało poza GO. Są też wady, bo np. nie widać przy długiej ogniskowej jak cos jest tuż przed obiektywem, jakis krzak czy kawałek zielska :)
Pozdrawiam serdecznie!
Jamal
www.barthez.com.pl

Amon

• Master
  • tri dablju tim
    • amon photography
« Odpowiedź #24 dnia: Marzec 11, 2011, 10:04:40 am »
Aaaaaaaaaaamon!
piekna fota i taka troche ten teges...  ::)
czemu jej nie podrzuciles nigdy do "inne"? hmmm? :)

Zarzuciłem kilka starych portetów do inne, ale takich ten-teges nie - nie mogę ;).
Sorry za ot.

Robteek

« Odpowiedź #25 dnia: Marzec 15, 2011, 04:07:49 pm »
No to klamka zapada, pojechałem i kupiłem Nikkora 50 1,4 G,  na dobre i na złe.  ;D
" Mój ci on , mój !!! "
Teraz zacznę się go uczyć i szukać dobrego światła oraz modelki, modela itd. do zdjęcia.
Już się nie mogę doczekać powrotu do domu by go potestować.  ;D
Takie to "G........." małe a tak cieszy.
Pozdrawiam
Robteek

wilk

• CZŁONEK HONOROWY
  • Elite
« Odpowiedź #26 dnia: Marzec 15, 2011, 05:35:34 pm »
Takie to "G........." małe a tak cieszy.

no to czekamy na efekty; i ciesz się bo warto.

skolim

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: Marzec 15, 2011, 07:01:21 pm »
50/1.4 nikona jest na prawdę super. Do zastosowań amatorskich można spokojnie używać 50/1.8 a cena o połowę niższa ;)
No ale teraz to musztarda po obiedzie ;)
« Ostatnia zmiana: Marzec 15, 2011, 07:03:33 pm wysłana przez skolim »

kichu

« Odpowiedź #28 dnia: Marzec 15, 2011, 07:09:04 pm »
pomijajac roznice 1.4 vs 1.8 to silnik w wersji G robi roznice w codziennej pracy i jesli finanse pozwalaja to nie ma sie imho nad czym zastanawiac

Head_DNB

« Odpowiedź #29 dnia: Marzec 16, 2011, 06:03:47 pm »
Mój kumpel robi portrety na d90 i ma to co kupiłeś czyli  N50mm 1.4  plus  N80-200  2.8 tez bardzo fajne szkło do portretów. Jak patrze na jakość zdjęć jakie robią te szkła to nie ma im czego zarzucić :)