Witam.
Zajrzałem dziś na stronę
http://www.ziaro.pl/ i jedyne co mnie uderzyło to użycie nazwy Air Action.
Wygląd to kwestia gustu. Coś może być do czegoś podobne, ale stopień podobieństwa to rzecz dyskusyjna. Inna sprawa, że (moim zdaniem) góry pasują do samolotów myśliwskich, natomiast do lotnictwa cywilnego już mniej. Tutaj autor chyba nie do końca przemyślał tło.
Strona SPFL ma już swoja pozycję i próby wykorzystania podobnej nazwy, pomimo wszelkich tłumaczeń, wyglądają na chęć zdobycia taniej popularności. Tym bardziej, że jak dla mnie (to moje ocena subiektywna) poziom zdjęć lotniczych nie powalił na kolana.
Użycie nazwy znanej marki do prób wypromowania siebie świadczy tylko i wyłącznie o słabości osoby, która takiego zabiegu się podejmuje. To chyba jest kwestia etyki.
Myślę, że taka sytuacja jest następstwem poszerzania się grona osób w jakiś sposób związanych z SPFL. I jest to sygnał, że takie zachowanie oraz co gorsza nie dostrzeganie w tym niczego złego, może się tylko nasilać. Chyba nawet w avatarku jednego z użytkowników widziałem czerwone samolociki ułożone w łudząco podobny sposób co niebieskie logo AA.
Czy nazwa Air Action oraz logo SPFL są w jakiś sposób zastrzeżone ? Czy taki zabieg nie jest brany pod uwagę ? Przyznam, że logo i nazwa są mocno charakterystyczne, trudne do pomylenia z czymkolwiek innym.
To tyle porannych przemyśleń.
Pozdrawiam.