Autor Wątek: Plecak, czy torba?  (Przeczytany 1337 razy)

nurek

• piloci do maszyn!
    • mój świat fotografii lotniczej
Plecak, czy torba?
« dnia: Wrzesień 03, 2010, 12:08:16 pm »
Mam pytanie do praktyków związane z ergonomią działania w terenie.
Na graty lepszy plecak, czy torba?
Używam starej pancernej torby nikona, która może robić i za ławeczkę, ale już trochę zniszczona i niezbyt wygodna.

Z jednej strony plecak mieści więcej i jest wygodniejszy, z drugiej strony torba jest bardziej podręczna i łatwiej (szybciej, bezpieczniej) zmieniać obiektyw.

Jak to jest z wami?
może ktoś poda polecaną marke/model.

Chciałem sobie coś na imieniny sprawić  :-))

Pozdrawiam
Nur
Pozdrawiam

wilk

• CZŁONEK HONOROWY
  • Elite
Odp: Plecak, czy torba?
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 03, 2010, 12:13:55 pm »
Niestety, ale na lotniskowe wypady zdecydowanie plecak ( ale to jest związane ze specyfiką sprzętu - 2 x body + 2 duuuże szkła. ).
do samolotu też. Niestety jest to odwieczny dylemat, dlatego mam na dzisiaj 4 plecaki i 2 torby :( i niestety z niczego nie zrezygnuję, bo w samochodzie to jeszcze przewożę to w skrzyni Peli >:(
i bądź tu mądry 8)
a z okazji imienin - najlepszego.

Dyziek

• Potas:)
    • www.dyziek.com
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 03, 2010, 12:15:37 pm »
Odpowiedz może być tylko jedna:)  - plecak i torba:)
Plecak - teren, pokazy air, góry, itp - Lowepro w zależności ile masz zabawek
Torba - reporterka, miasto, ślubniaki - polecam coś z tej serii firmy Crumpler

Eskimos

« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 03, 2010, 06:33:45 pm »
A ja mam tylko plecak, ale ja na weselach jestem tylko gościnnie, do streeta używam jednego szkła. W lesie czy na wyjazdach z kobitą nie widzę się z torbą, ale jak inni wspomnieli rzecz gustu i potrzeb. To tak jak z kobitami, jedni lubią płaskie blondynki inni cycate brunetki a Ci najmądrzejsi nie marnują żadnej okazji i lubią nawet rude  ;D

Jamal

« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 03, 2010, 09:23:53 pm »
Im wyższa waga sprzętu, tym bardziej docenia się plecak ;) Osobiście mam torbę Crumpler, małą, taką do podróży i plecak Kata 2 komorowy. Tylko że nie mam Anal Intrudera :o
Pozdrawiam serdecznie!
Jamal
www.barthez.com.pl

Amon

• Master
  • tri dablju tim
    • amon photography
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 04, 2010, 07:11:45 am »
Ja używam tylko plecaków, Lowepro są wg. mnie extra i polecam. Seria SlingShot to coś w rodzaju połączenia plecaka i torby, nosisz na plecach, a w każdej chwili możesz przesunąć sobie do przodu i od góry wyjąć sprzęt. Dla mnie dość wygodne rozwiązanie, trochę mało mieści, szczególnie moja wersja 200, ale 1 puszka, 70-300, 24-70, jakiś szeroki i lampa wejdzie.

Head_DNB

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 05, 2010, 12:18:33 am »
a ja znów Slingshota sprzedałem  ponieważ po dłuższym noszeniu bolałby mnie plecy , zakupiłem  Flipside  AW 400 z komorą  z drugiej strony (bezpieczeństwo) ten ma pas biodrowy i jestem w stanie go przesunąć o 180 stopni żeby mieć plecak przed sobą i wyciągnąć sprzęt a mieć nadal wolne ręce i nie kłaść go na ziemi :)
Tak to wygląda

darcze

« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 03, 2011, 10:35:37 pm »
Witam mam małe pytanko!! Otóż zastanawiam się nad zakupem plecaka http://www.imfoto.pl/index.php?zaw=16&id=1901&photo_id=3743&referpage=
Zastanawiam się czy zmieszczę moje body D300s z podpiętą sigmą 120-400 mm i D80 z podpiętym Nikorem 18-135 mm, bo reszte szpargałów na pewno tak, a najważniejsze czy jest wart zakupu. Jeśli tak to może Prezes szepną by słówko tu i ówdzie o jakiejś promocji. Wiem wiem że następna gwiazdka dopiero 24.2.2011 r. No ale nadzieje zawsze trzeba mieć.

hesja

• Prezes SPFL
  • Solo Pajlot
    • hesja
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 04, 2011, 12:04:28 am »
darcze - ten vertex to potezna sprawa - na bank pomiescisz to co napisales :)
:) Serdecznie pozdrawiam

Sławek Krajniewski

kichu

« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 04, 2011, 03:10:15 pm »
ma tylko jedna wade... slowo lekkie w jego opisie to zart :D plecak wazy prawie 4kg :)

moim zdaniem dla sprzetu ktory posiadasz 300 to bedzie overkill, sprawdz czy 200 by Ci nie styknela

jeszcze jedna rzecz, ktora warto byc swiadomym przy tym modelu - ma wodocszczelne zamki - odpinaja
sie trudniej i wymagaja wiekszej sily niz zwykle - takze warto wziac pod uwage jesli zamierzamy co chwile
cos siegac/wyjmowac i tak dalej... cos za cos po prostu

mialem dwusetke

kux

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 04, 2011, 05:13:20 pm »
mam tamraca expedition 8 z dodatkowymi doczepianymi kieszeniami MAS
zestaw jak na moje potrzeby idealny ze względu na możliwość "regulacji"

sam plecak jest naprawdę duży, a w razie jakby co dodatkowe kieszenie ratują sytuację
z tym że pragne podkreślić że z dodatkowymi kieszeniami to już cały dobytek na kilku dniowy wyjazd wliczając gacie, skarpety, t-shirty, konserwy itp... :)

oprócz tego miałem małą torbę na drobne wypady na miasto z aparatem...
no ale jak dokupiłem gripa zrobiło się ciasno no i szukam czegos nieco większego.....

odpowiedź jest prosta:
i plecak i torba
i kto wie czy jeszcze do tego by sie nie przydała jakaś kabura....:)

darcze

« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 07, 2011, 12:58:31 am »
ma tylko jedna wade... slowo lekkie w jego opisie to zart :D plecak wazy prawie 4kg :)

moim zdaniem dla sprzetu ktory posiadasz 300 to bedzie overkill, sprawdz czy 200 by Ci nie styknela

jeszcze jedna rzecz, ktora warto byc swiadomym przy tym modelu - ma wodocszczelne zamki - odpinaja
sie trudniej i wymagaja wiekszej sily niz zwykle - takze warto wziac pod uwage jesli zamierzamy co chwile
cos siegac/wyjmowac i tak dalej... cos za cos po prostu

mialem dwusetke

Fajnie by było przymierzyć, bo może faktycznie 200 by mi stykneła. Tylko jest jeden problem bo byłem w sklepie nie dla idiot.... i an 200 ani 300 nie było. Tak więc lipa :-[ z tą przymiarką.

Co do zamków to nie wiedziałem że się ciężko zamykają. :-\

Musze się rozejrzeć może gdzieś w Szczecinie jest jakiś sklep gdzie będą te plecaki i bym sobie sprawdził. ;) , a póżniej uderzył do P. PREZESA 8)

darcze

« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 26, 2011, 10:47:19 am »
Nie stety 200 odpadła w przedbiegach :-[ bo ma kieszeń na laptopa 15,4 a ja posiadam 17". No i nigdzie w Szczecinie nie ma takowego by się przymierzyć. Zatem padło na 300, bez przymiarki. No i tu mam pytanko do prezesa czy mogę liczyć na jakiś upust cenowy ::) ::) ::) ::)

kichu

« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 26, 2011, 11:22:13 am »
zamiast upustu cenowego proponowalbym karnecik na silownie :D waga plecaka + lapek + sprzet troche bedzie dawal po nogach/plecach :D :D :D

darcze

« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 26, 2011, 11:44:37 am »
zamiast upustu cenowego proponowalbym karnecik na silownie :D waga plecaka + lapek + sprzet troche bedzie dawal po nogach/plecach :D :D :D

To może jakaś podpowiedź w wyborze plecaka :-[ by zmieściły się body D300s z podpiętą sigmą 120-400 mm i D80 z podpiętym Nikorem 18-135 mm, i zostało jeszcze miejsca na przyszłość na jakieś inne szkiełka :D