Autor Wątek: Se czytam o TOP GUN 2 i se myślę...  (Przeczytany 567 razy)

hesja

• Prezes SPFL
  • Solo Pajlot
    • hesja
Se czytam o TOP GUN 2 i se myślę...
« dnia: Marzec 07, 2012, 12:45:43 pm »
http://www.msnbc.msn.com/id/46630101/ns/technology_and_science-innovation/#.T1WfKHJWrbk

se myślę, że rzeczywiście nadchodzi koniec ery samolotow pilotowanych ludziem :(

poczytajcie jeszcze to:
http://www.innovationnewsdaily.com/830-navy-robot-warplane-tests-brains-midair-refueling.html

hardcore jak to bedzie tankowac w powietrzu to moze latac non stop :)
bedzie tylko ladowac na obslugi okresowe hihi
:) Serdecznie pozdrawiam

Sławek Krajniewski

Spad

• As
  • Vieux Charles
Odp: Se czytam o TOP GUN 2 i se myślę...
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 07, 2012, 12:58:04 pm »
To już nie będzie "TOP GUN", tylko "Transformers"  ::)

(w "Top Gun 2" Iceman będzie obsługiwał drony - do kabiny myśliwca to on się już raczej nie wciśnie :D)
« Ostatnia zmiana: Marzec 07, 2012, 01:04:21 pm wysłana przez Spad »

Amon

• Master
  • tri dablju tim
    • amon photography
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 07, 2012, 01:05:02 pm »
Jeszcze niech takie aparaty wymyślą co pojadą na pokazy same i będzie można w końcu na spokojnie pobiesiadować ;).

JIMIX

« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 07, 2012, 01:17:38 pm »
W sumie to az dziw bierze, ze to sie juz dawno nie stalo, w dobie bezpilotowcow i kierowanych rakiet miedzykontynentalnych. Pewnego rodzaju zsumowaniem wszelkich za i przeciw jest IMHO ten cytat:

"When Foreign Policy recently asked 76 defense experts to list three programs that they would cut immediately from the U.S. defense budget, the most popular No. 1 choice was the F-35.

"We have had only one fighter jet shot down by an enemy fighter jet in the last 40 years," said one expert interviewed by Foreign Policy. "We simply don't need to spend over a trillion on a new fighter at this point." "

oraz:

"The aircraft never gets tired, and it responds exactly the same way to operator commands every time."

Czyli ciecie kosztow, precyzja, powtarzalnosc, nizsze wydatki na szkolenia, rozwoj technologii bezzalogowej, rozwijanie konstrukcji zdolnych w przyszlosci do wykonywania wymagajacych i w innym przypadku fizycznie przekraczajacych wytrzymalosc ludzi zadan bojowych, zwiadowczych etc etc. , a wszystko bez ryzyka utraty zycia pilota lub jego zdrowia (odpada koniecznosc wyplaty rekompensat, odszkodowan etc). Moze w dalszej przyszlosci panstwa beda prowadzily konflikty zbrojne z wykorzystaniem robotow tylko i wylacznie, atakujac centra kierowania takimi "armiami". Wszystko to jednak ma jedna podstawowa wade - zaleznosc od technologii komunikacyjnych. Bez nowoczesnej sprawnej komunikacji nie ma zdalnego prowadzenia dzialan, powiedzmy, na drugiej polkuli. Zostaje przyslowiowy kompas, papierowa mapa i... czlowiek.
« Ostatnia zmiana: Marzec 07, 2012, 01:23:32 pm wysłana przez JIMIX »

JIMIX

« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 07, 2012, 01:24:43 pm »
Jeszcze niech takie aparaty wymyślą co pojadą na pokazy same i będzie można w końcu na spokojnie pobiesiadować ;).

A to D4 tego nie potrafi??? Eeee, nie kupie.  ;)

kichu

« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 07, 2012, 01:27:14 pm »
Poki co czlowieka nic jednak nie zastapi. Drony sprawdzaja sie w Afganistanie, bo na dole siedza "wiesniacy" operujacy Kalasznikowem itp.
A dron w Iranie spadl ponoc, bo Iranczycy odpalili jakies potezne zagluszarki... i zdalne sterowanie siadlo.

Bezzalogowce w jakims zakresie - coraz wiekszym - zastepuja sterowane przez czlowieka maszyny, ale z nimi troche jak z brakiem dzialka
w samolocie mysliwskim... w klimatach okolowietnamskich stwierdzono, ze samoloty sa tak szybkie i w ogole, ze walka manewrowa odchodzi
do lamusa, bo wszystko zalatwia rakiety. A tu sie okazalo, ze jednak nie... i zaczeto z powrotem samoloty mysliwskie wyposazac w dzialka
i uczyc pilotow walki manewrowej...

Spad

• As
  • Vieux Charles
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 07, 2012, 01:37:14 pm »
i zaczeto z powrotem samoloty mysliwskie wyposazac w dzialka
...i w ten sposób wracamy do "Top Gun" ;)

JIMIX

« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 07, 2012, 01:58:33 pm »
Poki co czlowieka nic jednak nie zastapi. Drony sprawdzaja sie w Afganistanie, bo na dole siedza "wiesniacy" operujacy Kalasznikowem itp.
A dron w Iranie spadl ponoc, bo Iranczycy odpalili jakies potezne zagluszarki... i zdalne sterowanie siadlo.

Bezzalogowce w jakims zakresie - coraz wiekszym - zastepuja sterowane przez czlowieka maszyny, ale z nimi troche jak z brakiem dzialka
w samolocie mysliwskim... w klimatach okolowietnamskich stwierdzono, ze samoloty sa tak szybkie i w ogole, ze walka manewrowa odchodzi
do lamusa, bo wszystko zalatwia rakiety. A tu sie okazalo, ze jednak nie... i zaczeto z powrotem samoloty mysliwskie wyposazac w dzialka

Podobnie jak w Vietnamie zrobiono powrot do technologii silnikow tlokowych i zaangazowaniu samolotow A-1 Skyrider.

A-1 Skyraider bombing run (Rescue Dawn)

Robteek

« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 07, 2012, 07:14:15 pm »
Ogólnie za Kichem.
Od samego początku o tym pomyślałem.
Testy na wieśniakach z kałachem w ręku a konfrontacja z Iwanem lub Kimem to dwie zupełnie różne sytuacje.
Jedna sprytna armata lub wybuch jakiś tam magnetyczny i z zabawki pozostaje sterta blachy.

A co do filmu, to bardzo jestem ciekaw co takiego spece wymyślą.
A może Toma wsadzą w taki bezogonowiec i będzie robił za pilota zapasowego i w krytycznej sytuacji udowodni, że stara szkoła Top Gun rządzi ? :)
Pozdrawiam
Robteek

Spad

• As
  • Vieux Charles
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 07, 2012, 09:11:13 pm »
Podobnie jak w Vietnamie zrobiono powrot do technologii silnikow tlokowych i zaangazowaniu samolotow A-1 Skyrider.

A  Pustynna Burza kazała generałom przeprosić się ze skazanymi już na Davis-Monthan A-10.