Autor Wątek: Airpower part 3 of 3  (Przeczytany 689 razy)

JIMIX

Airpower part 3 of 3
« dnia: Luty 15, 2012, 05:12:52 pm »
21.

22.

23.

24.

25.

26.

27.

28.

29.

30. :) BONUS

nurek

• piloci do maszyn!
    • mój świat fotografii lotniczej
Odp: Airpower part 3 of 3
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 15, 2012, 09:19:01 pm »
23. Bardzo bardzo... bardzo!
żeby nie było na pozostałych też mucha nie siada.
Pozdrawiam

hesja

• Prezes SPFL
  • Solo Pajlot
    • hesja
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 15, 2012, 09:41:17 pm »
nurek a nie razi Cie to miejscowe rozjasnienie foty 23 na samolocie?
IMO bardzo przegiete
« Ostatnia zmiana: Luty 15, 2012, 10:17:05 pm wysłana przez hesja »
:) Serdecznie pozdrawiam

Sławek Krajniewski

deoc

• Elite
  • i wtedy wchodze ja... caly na bialo...
« Odpowiedź #3 dnia: Luty 15, 2012, 10:07:33 pm »
Wlasnie tak jakby w bialej bańce lecial... 23 of course...

nurek

• piloci do maszyn!
    • mój świat fotografii lotniczej
« Odpowiedź #4 dnia: Luty 15, 2012, 11:12:39 pm »
Nie nie razi mnie, może troszeczkę, ale plusy przsłoniły minusy.
Bardzo podoba mi się spokój w tym kadrze. I to zwraca uwagę w pierwszym momencie. Myślisz sobie o kurcze ale sielana...
Zwłaszcza w zestawieniu z pozostałymi gdzie jest wszciekle, dynamicznie i na pełnej kur... I zwłaszcza, że wiesz, że pod nim jest lotnisko na którym było parę osób, hałas i gwar.
Po przepatrzeniu raz jeszcze, może faktycznie za bardzo ręka drgnęła artyście, ale podoba mi się i tak naj z całości tej serii. Bez rozbierania do kości.
Jimix może udało by się nieco skontrować tę niedogodność o której mówi Hesja?
Pozdrawiam

hesja

• Prezes SPFL
  • Solo Pajlot
    • hesja
« Odpowiedź #5 dnia: Luty 15, 2012, 11:17:38 pm »
wlasnie bylaby sielanka i spokoj gdyby nie ta szpila w oku :)
:) Serdecznie pozdrawiam

Sławek Krajniewski

sfw

« Odpowiedź #6 dnia: Luty 15, 2012, 11:19:43 pm »
Szczerze powiedziawszy, jeśli miałbym się wdawać w szczegóły, to z tego setu tylko dwa single 25 i 26, a i to tylko dlatego, że lubię close-upy. Reszta siakaś taka nijaka, o obróbce nie wspominam.
Power of the Lens

JIMIX

« Odpowiedź #7 dnia: Luty 15, 2012, 11:22:03 pm »
Wiecie co? Tak patrze na oryginal i dochodze do wniosku, ze wine ponosi winieta, ktora tam wrzucilem. Sam samolot nie byl lokalnie rozjasniany, zas za nim jest jasne tlo (stok bez drzew). To, plus winieta, plus jasny kadlub daja takie wrazenie, IMHO. Na pewno lokalnie nie rozjasnialem smolotu - to pamietam. Ale dzieki z komentarz, bo jakby nie bylo, dzieki Wam tez to widze teraz. Mysle, ze da sie to stonowac spokojnie.

JIMIX

« Odpowiedź #8 dnia: Luty 15, 2012, 11:25:18 pm »
Szczerze powiedziawszy, jeśli miałbym się wdawać w szczegóły, to z tego setu tylko dwa single 25 i 26, a i to tylko dlatego, że lubię close-upy. Reszta siakaś taka nijaka, o obróbce nie wspominam.

No wlasnie dlatego pisalem o tym, ze sam odczucia mam takie odnosnie tych fot - ze sa nie do konca dobre. Wrzucilem te sety, bo takie tylko mam, a chcialem cos pokazac z Zeltweg.

kifcio

• Master
  • Sweet Home EPMM :)
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 16, 2012, 09:27:34 am »
21. żółty zafarba złapała fota, bo te samolociki chyba są biało-zielone, zresztą widać po całości żółć
22. kadrowo fajnie, ale tło za niebieskie
23. winieta na nie, a poza tym ma coś w sobie ten kadr, może w konwencji BW bys spróbował
24. baaardzo ładnie
25. very nice
26. również się podoba, nawet pomimo tego że samolot leci do dołu
27. oj ty znowu za niebiesko, i IMO do ucięcia lewej a do dodania prawej
28. no jest ładne pano ale bez szłau fota, szczypta kontrastu więcej
29. ładnie, podoba się

JIMIX

« Odpowiedź #10 dnia: Luty 16, 2012, 10:12:40 am »
Dzieki Kifcio za komenty we wszystkich setach. Na niektore elementy mam inne spojrzenie niz Ty (chocby fota jurka w B&W - tu uwazam, ze mono robi mu bardzo, a mam wersje color i... zdecydowanie lepsza IMHO jest B&W, a takze niebieski zafarb (wilgoc w powietrzu), ktory na niektorych fotach da sie ladnie zdjac, na niektorych nie, a na innych wole mimo wszystko zostawic, bo... IMHO wyglada ciekawie - np. zdjecie Kiowa czy Herculesa. Z reszta, jak lukniesz u chlopakow, to tez ten niebieski wychodzi - wez chocby zdjecie "wazka" (13) hesji z setu Airpower - tam normalnie cyjan rzadzi w tle jak nic). Jak juz niektorzy zdazyli zauwazyc, ja w zasadzie nie naleze do fociarzy, ktorzy musza koniecznie przedstawic KOLOR rzeczywiscie takim jakim byl. Czasem lubie cos pozmieniac. W temacie ocieplania zdjec chociazby (mijanka Saudyjczykow, czy oldtimery). Winieta... no czasem wrzucam ja, jak Dyziek, ale czesciej jest to nie tyle winieta co lokalne przyciemnienie peryferii zdjecia. Z reszta, to wszystko kwestia smaku i co kto lubi generalnie. 26 - fizycznie i geometrycznie patrzac samolot leci w dol, ale mi na przyklad wyobraznia inaczej podpowiada: ja "lece" nad nim, a on przecina moj tor "lotu" :) lecac w prawo, lub ja lecac nad nim w lewo w stosunku do niego :) Na 28 dodanie kontrastu zawaliloby kompletnie cienie, ktore i tak sa juz mocne na kadlubie, a tego nie chcialbym robic w przypadku tej foty. Reasumujac, co do koloru, to biorac pod uwage warunki w Zeltweg wowczas, tlo musialo wyjsc z niebieskim zafarbem. Zmienianie tego na "prawdziwe" kolory to de facto juz samo w sobie gmeranie przy kolorach IMHO. Tak wiec czy to zostawie, czy ocieple, to chyba juz jest tylko kwestia mojego podejscia do tematu i koncepcji. Bardziej zalezy mi na tym by fota finalnie wyszla tak jak ja to czuje niz wiernie w temacie koloru. No ale to jak ze wszystkim - jednym pasi innym nie. Dzieki za rzeczowe komentarze!  :D
« Ostatnia zmiana: Luty 16, 2012, 10:18:05 am wysłana przez JIMIX »