kadrowanie jest sztuką...
kadrując musisz sobie na początku odpwoiedziec na pytanie co chcesz na fotce pokazac
a co bedzie tłem do głównego motywu
tym motywem moze byc smiglak ale... niekoniecznie - moze byc piekny kolor zachodu a czajnik tylko tłem (tlem nie w sensie tłą ale jakby wykonczeniem)
pamietaj o zasadzie zlotego podzialu i.... o formacie
Bo Twoje fotki to jakies jamniki cięte jak Ci wypadło (np. na 1 na długość łopat
albo 3:2 albo 16:9 albo kwadrat albo inne formaty portretowe - choc tu portretow ni ma wiec...
16:9 to maks...
a teraz do szczegolu:
1. Co chciales pokazac? Łopaty smigla?? Czy smiglowca? A moze łopaty + te ciekawe kontury chmurek? Nie da sie wszystkiego i na cos sie trzeba zdecydowac...
Ja sobie pomyslalem ze zalezy Ci na smiglaku i zrobilem to na szybko tak (moze nawet za duzo tej gory):
Co Ty na to?
2. Zalezalo Ci na 1. Bartku (dobrze zgaduje??) czy na 2. smiglaku? Czy na 3. calej tej sytuacji? Jak 1 to go nie widac, jak 3 to... uwierz mi - nie ma szału tylko masz ludka w kadrze co nie jest osiagnieciem wiec... zakladam ze 2
choc i tu jak dla mnie za duzo jest z prawej a za malo z lewej i... az sie prosi o skosa
(tak na szybko)
3. Bajkowy klimat - szacun ze nie wyciagales smiglowca z cienia - znam takich, ktorzy to robia
Ale format i kadr - czajnik lapie sie na srodek kadru a ladnie suczka rownowazy kadr z lewej... Wniosek? Po kiego nam to wszystko co jest z prawej?? Aaaaa juz wiem - łopaty
Nie przejmuj sie nimi - to ich nie zaboli i... ciach:
Tak na szybko... podumaj moze bedzie lepiej?