Autor Wątek: Oficjalnie jest..............D800  (Przeczytany 6590 razy)

kichu

Odp: Oficjalnie jest..............D800
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 07, 2012, 02:13:34 pm »
ano kupno takiej puszki oznacza czesto i gesto ze

nasz dotychczasowe zapasy kart pamieci, dyskowe - kurcza sie o polowe
zapotrzebowanie pamiec na proc z kolei sporo rosnie

warto to wziac pod uwage, bo sie nagle okazuje, ze kupno aparatu to poczatek wydatkow :)

juz na d3x karta 16gb jakas taka mala sie wydawala

upadek

• Tomek Gawlik
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 07, 2012, 02:23:22 pm »
to czy nie lepszym rozwiązaniem jest D4 i może tele 1,4 przynajmniej odpadają dodatkowy
wydatki a cena i tak myślę, że po wejściu na rynek ustabilizuję się niewiele ponad 20 tys.

hesja

• Prezes SPFL
  • Solo Pajlot
    • hesja
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 07, 2012, 02:24:43 pm »
hihi :) se gadacie :)

kto bogatemu zabroni :/
:) Serdecznie pozdrawiam

Sławek Krajniewski

kichu

« Odpowiedź #18 dnia: Luty 07, 2012, 02:30:54 pm »
to rozwiazanie tez ma wady

konwerter leci po jakosci - moze niewiele teoretycznie - ale przy zdjeciach w ruchu to podwojnie wychodzi
konwerter zabiera swiatlo - z f4 robi Ci sie f5.6 - i zakladajac ze ciut bedziesz przymykal zeby miec lepsza jakosc to nagle
sie okaze, ze jak nie bedzie super slonca i tak dalej to Ci zacznie swiatla brakowac, a jak bedzie szarawo, bedziesz focil
rankiem czy cos to tym bardziej

generalnie z d800 sprawa wyglada fajnie jako body DX+FX w jednym tylko znakiem zapytania w foto-loto jest czy starczy mi te
6 klatek na sekunde, ale to mozna sobie sprawdzic na jakiejs imprezie - ustawic sobie 6 fps jako predkosc w trybie CL (np d300)
i tak pofocic przy okazji jakiegos wyjazdu na lotnisko czy pokazy i bedzie wiadomo

no i dla 6fps trzeba bedzie kupic gripa + ladowarke + nowe baterie - czyli +2 tys co najmniej imho - na pewno wiecej niz obecnie taki
komplet dla D300(s)
« Ostatnia zmiana: Luty 07, 2012, 02:35:36 pm wysłana przez kichu »

seba

« Odpowiedź #19 dnia: Luty 07, 2012, 02:52:38 pm »
kurcze czy nie wydaje wam się że te 6kl/s jest specjalnie zaniżone przez Nikona? bez gripa do 5 kl/s.
zobaczymy co pokażą z d400 ale mam nadzieje że nie idą tym torem bo zaraz się okaże że następca d300 będzie miał 4kl/s a z gripem 5kl/s.

bez rewelacji to D800 - spodziewałem się większej miazgi.

upadek

• Tomek Gawlik
« Odpowiedź #20 dnia: Luty 07, 2012, 03:08:47 pm »
bez rewelacji to D800 - spodziewałem się większej miazgi.

ja też miałem nadzieję, że może kawę zaparzy i dobry obiad jeszcze zarobi
a tu lipa tylko fotki i filmy  :P

kichu

« Odpowiedź #21 dnia: Luty 07, 2012, 03:12:52 pm »
A dlaczego mialoby byc zanizone... poki co flagowy D3x majacy 24mpix wyciagal 5 klatek na sekunde (i to przy 12 bit rawach, a przy 14 robil 1,5 klatki na sekunde), w trybie
DX robil 7 klatek na sekunde (tez 12 bit only) ale to dlatego ze wypluwal ok 10 mpix obrazki.

Teraz masz duza matryce,  o 1/3 wieksza ilosc mpix i predkosc niewiele nizsza bo 4 klatki na sek (w 14 bit), a trybie DX az 6 fps. Wiec w stosunku do jedynego dotychczasowego
korpusu high mpix w nikonie (d3x) powiedzialbym ze to jest postep i to spory.

seba teksty typu ze teraz D400 beda ograniczac... nie wiem skad sie Wam te pomysly biora... popatrz nie tylko na modele i cyferki, ale na specyfikacje czy tez usadowienie puszke w roznych segmentach.

Wczesniej mielismy D700 + D3 (s) praktycznie blizniacze aparaty roznice sie glownie wielkoscia - oba korpusy reporterskie, do tego wysokopikselowy D3x. Teraz mamy z kolei nieco bardziej rozgraniczone linie, czyli typowo reporterski zostaje D4, dla wielbicie high-mpix mamy wlasnie D800 - jest to jednoczesnie lekki pstryczek w nos i bezposrednia konkurencja dla Canona 5D MK2 - w tym samym segmencie. Wczesniej przy D700 vs 5D MK2 oba body pozycjonowane byly troche inaczej.

Dodatkowy uklon przy D800 dla osob potrzebujacych high mpix masz w wersji D800E bez filtra AA. Lekko sie zmienia usadowienie puszek w roznych segmentach w gornej polce Nikona i to teraz widzimy. Zastanawia mnie co w takim przypadku bedzie z D3x, ew jego  nastepca. Bo to musialoby byc co najmniej tak dobre jak D800 o ile nie lepsze....

Natomiast o nastepce D300(s) jestem spokojny... w tej chwili miedzy D7000 a D800 nowym zionie duza luka (takze cenowa). A nastepca nie moze tu byc gorszy od D7000, ktory na chwile obecna jest chyba najciekawsza puszka z segmentu zaawansowany amator na rynku.

Dodatkowo w nowych puchach (d4/d800) jest sporo zmian, ktore w specyfikacji wygladaja podobnie do starej ale w praktyce beda mialo przelozenie na prace codzienna, np. niewiele osob zwraca uwage, ze czujnik ekspozycji zamiast 1005 punktowej matrycy RGB dostal kilkadziesiat tysiecy punktow. A niewiele kto wie, ze Nikon np. dane do sledzenia dynamicznego w trybach ciaglych, trybie 3D i tak dalej bierze wlasnie z tego czujnika, zczystujac np. informacje o kolorze... a zatem wieksza dokladnosc tu, bedzie tez skutkowala wieksza dokladnosci a iprezycja sledzenia w trybach dynamicznych, czy tez np. 3D, takze w slaszym swietle, niskokontrastowych sytuacjach etc Z tego co slyszalem od paru osob, ktore mialy puche testowa w lapach i ludzie pisza na necie to z porownaniu do D3s przeklada to sie znaczac na jakosc i szybkosc pracy AF. Tego typu zmian bedzie sporo, tylko ze w specyfikacjach i folderach o nich sie nawet nie wyczyta. BO kazdy rzuci okiem na cyferke i za chwile o tym zapomina.
« Ostatnia zmiana: Luty 07, 2012, 03:17:47 pm wysłana przez kichu »

szamal

• Solo Pajlot
  • wieczny brak czasu...
    • www.maciejszamalek.com.pl
« Odpowiedź #22 dnia: Luty 07, 2012, 03:13:52 pm »
Co do 6 fps to ja foce swoim d700 z ta predkościa i powiedzmy nie jest to pełnia szczęścia ale daje radę (trochę procentów już uzbierałem 8)), a tak jak dla mnie do krajobrazów i foto-loto to jest bardzo ciekawa propozycja. Poza tym tadex ma D3x i tam tez jest 5-7 fps i tez jakoś daje radę.

Jamal

« Odpowiedź #23 dnia: Luty 07, 2012, 03:16:13 pm »
te 5/6 klater to żadna tragedia. Bardziej obawiam się szybkiego zapełniania bufora.

Aaa, szacunkowa cena 10 500 i 11 800
« Ostatnia zmiana: Luty 07, 2012, 03:19:04 pm wysłana przez Jamal »
Pozdrawiam serdecznie!
Jamal
www.barthez.com.pl

kichu

« Odpowiedź #24 dnia: Luty 07, 2012, 03:19:23 pm »
Co do 6 fps to ja foce swoim d700 z ta predkościa i powiedzmy nie jest to pełnia szczęścia ale daje radę (trochę procentów już uzbierałem 8)), a tak jak dla mnie do krajobrazów i foto-loto to jest bardzo ciekawa propozycja. Poza tym tadex ma D3x i tam tez jest 5-7 fps i tez jakoś daje radę.

w d3x w dx jest 7fps i to jest moim zdanie ta granica komfortowego focenia... ponizej odczuwa sie juz "wolniej"... uciekaja momenty... powyzej juz roznice sa znikome

szamal

• Solo Pajlot
  • wieczny brak czasu...
    • www.maciejszamalek.com.pl
« Odpowiedź #25 dnia: Luty 07, 2012, 03:45:43 pm »
Ano, życie to sztuka kompromisów, cena, prędkość, matryca, format, rodzaj fotografii itd. Ot sztuka wyboru ;)

hlynur

« Odpowiedź #26 dnia: Luty 07, 2012, 05:21:46 pm »
Tym modelem Nikon popełnił seppuku.

Sam się załatwił.

To jest jak 18 milionów pikseli na matrycy APS-c............ Upchali do granic możliwości.

Dlaczego 6400 ISO? Co się dzieje powyżej? Brak chłodzenia matrycy swoje robi........ Masakra.

Dla mnie ważniejsza jest rozpiętość tonalna, niż onanizm pikselowy.

Zapomniałem dodać, że Adobe z CS6 zaciera ręce i liczy na konkretne zyski.

« Ostatnia zmiana: Luty 07, 2012, 05:24:40 pm wysłana przez hlynur »

wilk

• CZŁONEK HONOROWY
  • Elite
« Odpowiedź #27 dnia: Luty 07, 2012, 05:22:17 pm »
generalnie te 6fps ( 7 przy D3x ) wystarcza, ale jest jedno małe ale:
mijanki najczęściej się "mijają" i tu zdecydowanie brakuje :(

kichu

« Odpowiedź #28 dnia: Luty 07, 2012, 05:43:35 pm »
Lechu zanim powiesz cokolwiek o seppuku obejrzyj sobie plik z wysokiego ISO z D7000
I powiem Ci ze jest dobrze i niewiele brakuje do takiego D700 - czyli pelnej klatki.
A w porownaniu do D300(s) jest niebo a ziemia.

upadek

• Tomek Gawlik
Odp: Oficjalnie jest..............
« Odpowiedź #29 dnia: Luty 07, 2012, 08:20:12 pm »
Ile waży RAW z tego??

Rozmiary plików RAW z D800:
74.4MB (NEF Raw 14-bit, uncompressed)
41.3MB (NEF Raw 14-bit, lossless compressed)
32.4MB (NEF Raw 12-bit, lossless compressed)