Co do ILA
Burza piaskowa była w Piątek i to wcale nie na parkingu. Rano po nocnych opadach wszystko było mokre wiec spoko ale jak koło godz 14 toto wyschło to masakra, [ponieważ Schönefeld jest w wielkiej rozbudowie to tam jest pełno zrytej ziemi nie przykrytej trawą itd] wiec jak zawiał dość silny wiatr to z powodu pustynnej burzy w dosłownym tego słowa znaczeniu nawet na chwile wstrzymano loty a pokazu dwóch śmiglaków nie fociłem wcale tyle było syfu w powietrzu.
Co do innych wrażeń... nie najlepiej, tzn
Z powodu protestów mieszkańców, bliskości zabudowań miejskich, jak i czynnego lotniska w normalnym ruchu pasażerskim latali daleko i wysoko ... nawet 200-400 czy 500mm i to na DXsie ledwo dawały radę jeśli chodzi o zasięg.
Innym minusem były ciagle startujace i lądujące samoloty pasażerskie [no chyba że ktoś jest typowym spotterem i chciał pofocic np 15 szt germanwings różniących się tylko numerem maszyny, to wtedy to był plus], natomiast dla nas to była kaszana, bo jest np jakis pokaz, po czym w połowie maszyna odchodzi z 500 metrów dalej [poza sensowny zasięg obiektywów] kontynuuje pokaz a w tym czasie są z trzy - cztery lądowania pasażerskich samolotów po czym i ląduje samolot "pokazowy"
Pogoda to inna historia bo na to wpływu nikt nie ma, ale w tym roku to w Piątek było słonecznie ale przeważnie bezchmurnie, natomiast w Sobotę ciągle padało i syfiate szare niebo było.
To co ciekawe top było to ostatnie ILA na Schönefeld, ponieważ po rozbudowie lotniska o której wyżej pisałem, to zamkną Tegel i cały ruch lotniczy przejmie Schönefeld wiec o zorganizowaniu tam czegokolwiek nie ma mowy
Imprezę przejmie jakies lotnisko pod Berlinem lub Lipsk, ale to jeszcze nie jest ustalone na 100%
Ale wzbudziło to moja nadzieję że moze następne ILA bedą lepsze