Witam
A jakim szkłem kolega te zdjęcia popełnił ?
Weźmy np. nr 8. Wydaje mi się, że balans bieli poległ. Na ustawieniu "Auto" chyba zapatrzył się w niebo i samolot zrobił się niebieski. To samo nr.7.
Poza tym ISO 1000 do 1600 - czyżby świadomie tak ustawione ? Czy "Auto - ISO" ? Kasza gryczana zjadła zdjęcia.
Do 6 chciało by się dorysować podstawkę i piękny modelik w skali 1:72 na biurko.
Ogólnie to jak dla mnie kompletny brak dynamiki statków powietrznych. Głównie za sprawą stojących śmigieł. Gdyby były na tle lasu czy hangarów, to przy tych czasach też by stały.
Poradnik Hesji to dobra rzecz, ale i tak bez treningu nic nie zdziałasz. Sam musisz wiedzieć do jakich czasów możesz zejść przy śmiglakach. Helikoptery na 1/15 to fotografia ekstremalna

ale na 1/30 z 10 zdjęć, jedno wybierzesz. No i skoro chodzi o jakość zdjęć, to ISO jak najniżej.
Nie wiem jak koledzy ustawiają swoje puszki, ale balans bieli ja ustawiam sobie bezpiecznie w okolicach 5800 K. No chyba, że RAWy, wtedy jakby to mniejszy problem.
Również sposób pomiaru światła trzeba sobie poćwiczyć. Twoje zdjęcia chyba są zbyt jasne. Samolot stanowi niewielki % kadru i automatyczny pomiar światła może również zawodzić.
To ode mnie tyle na dzień dobry.
Pozdrawiam.