A przy okazji jak oceniasz rzeczoną 500kę 5.6 Nikona?
Ciężko mi się wypowiedzieć bo pierwszy raz w życiu fociłem długą stałką więc nie mam skali porównania. Mogę się odnieść tylko do mojego Sporta.
1) To co odczułem na starcie to przede wszystkim zaskakująco mała masa. Macha się tym lekko i ręce się nie męczą. Dopiero po pół godzinie zorientowałem się co powodowało niespotykany u mnie dotychczas "ruch" całego zestawu. Wiem, że to pewnie tylko takie odczucie ale pierwszy raz od lat czułem ruchy lustra
Masa Sporta powoduje że w ogóle się tego nie zauważa. Tutaj to czułem. Wątpię, by miało to jakikolwiek wpływ na zdjęcia ale zanim się połapałem co to, to niepokój trochę był.
2) Co do jakości to ... wielkiego progresu wobec Sporta w plikach nie widzę. Tyle, że trudno mi to uczciwie docenić bo używałem tamdemu D500+500 więc nie mam oceny z tej samej matrycy. Ale powalających różnic nie było.
3) Co do szybkości działania szkła to w tamdemie z D500 było nieźle, ale mam wrażenie że odsetek trafień w seriach był gorszy niż w moim codziennym zestawie. Oczywiście używałem body i szkła które przeszły pewnie przez 500 rąk, nie mam pojęcia jak dokładnie było ustawione D500 itp. itd więc nie wiem jak by to wyglądało z nowym i poprawnie ustawionym zestawem.
4) Co do całkowitej użyteczności to w sumie żałowałem że je zapiąłem, bo zmarnowałem wiele kadrów nie mogąc objąć całej akcji, tak jak na 10-ce. Ucięty ogon to wynik pola widzenia 500-ki. W Sporcie po prostu bym zmienił ogniskową ale w 500-ce przez kilka minut wiele razy usiłowałem odruchowo coś urwać próbując ją zoom-ować
Podsumowując, bardzo wygodna w użyciu ale póki moje stawy dają rady z masą Sporta to bym się nihuhu nie zamienił. No chyba że równolegle kupiłbym drugie body i miał na nim zapiętego jakiegoś zooma.
O wiele bardziej odczułem zmianę D7200 na D500. Nie spodziewałem się, że powrót do D7200 będzie tak bolesny
Ale znowu, D500 trafiał każdą mijankę itp. ale D7200 trafiał je celniej. Redsi na 6-ce to D7200 bo D500 ani jednej nie trafił ostro. Dla równowagi D7200 trafił timing tylko na jednej mijance ale za to wystarczająco ostro do obróbki.