Autor Wątek: IV Podkarpacki piknik lotniczy Mielec  (Przeczytany 1453 razy)

szerszen

IV Podkarpacki piknik lotniczy Mielec
« dnia: Lipiec 29, 2018, 08:08:53 pm »
Witojcies. Jako że niedaleko, byłem i coś pofociłem. To mój drugi post z fotami także miłego znęcania ;)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

Pimpuś

• aerobandit
Odp: IV Podkarpacki piknik lotniczy Mielec
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 29, 2018, 09:13:52 pm »
Na wszystkich brakuje ostrości. Można wiedzieć czym focisz? Może coś poradzimy :)

brovarsky

• Elite
« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 29, 2018, 09:25:54 pm »
Zdjęcia na forum wrzucamy min. 1024px na długim boku, a nie 800. Poza tym... no słabo jest, mydło wszędzie, przepały.

szerszen

« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 29, 2018, 09:28:42 pm »
No sprzetem jakosciowo nie grzesze to prawda, nikon d7000 i sigma 100-300f4

Frodo

• Top Gun
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 29, 2018, 10:49:33 pm »
Cześć,

Kadry dosyć przyjemne, popracuj nad kadrowaniem - warto przyswoić sobie podstawowe zasady kompozycji.
Zobaczysz, że zdjęcia zyskają na tym bardzo wyraźnie.

Zestaw, którym dysponujesz nie jest słaby.
Ta sigma jest już ostra od f4 na 300mm. Przymknięta o 1-2EV powinna dać żyletę. Możliwe, że jest problem na lini współpracy korpusu i szkła.
Jest jeszcze ewentualność dużej termiki podczas fotografowania - to potrafi pogrążyć całą sesję lotniczą niestety.

szerszen

« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 30, 2018, 02:56:03 pm »
Co do wspólpracy szkła z korpusem wydaje mi się że mam ff (oddam na serwis). Brovar wiem że foty nie są cacy, dlatego unikam zakładania wątków. Ale gdzieś przeczytałem że celem spfl jest między innymi wsparcie naukowe takich "laików" jak ja przez fachowców np. z dopiskiem "elite". Może się mylę to z góry przepraszam ale jakaś drobna pomoc co robie zle była by cenniejsza niż tylko stwierdzenie że nie ten rozmiar i w ogóle do dupy. 

Frogi

• As
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 30, 2018, 03:27:46 pm »
Ze swojej strony powiem, że wszystkie foty lecą w żółć, także popracuj nad balansem bieli. No i kadrowanie - np. 10 i 12 to jak nic w 16x9.

brovarsky

• Elite
« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 30, 2018, 06:51:18 pm »

Co do wspólpracy szkła z korpusem wydaje mi się że mam ff (oddam na serwis). Brovar wiem że foty nie są cacy, dlatego unikam zakładania wątków. Ale gdzieś przeczytałem że celem spfl jest między innymi wsparcie naukowe takich "laików" jak ja przez fachowców np. z dopiskiem "elite". Może się mylę to z góry przepraszam ale jakaś drobna pomoc co robie zle była by cenniejsza niż tylko stwierdzenie że nie ten rozmiar i w ogóle do dupy.

Nie chciałbym Cię urazić, ale ja takiego zestawu bym na forum nie wrzucił. Zdjęcia są mydlane, kadrowanie centralne, balans bieli skopany, sporo przepalań... No i co ja mam Ci Stary więcej napisać? To że mam jakieś tam samolociki pod avatarem nie oznacza, że jestem fachowcem, bo za takiego się nie uważam i jeszcze bardzo długo nim nie będę.
Zdjęcia mydlane, nieostre - może faktycznie szkło nie bardzo gada z puszką, a może popróbuj z krótszymi czasami. Niech śmigła stoją w miejscu, ale zdjęcie niech będzie ostre. Pokazałeś fotki 800px na długim boku i nie jest fajnie, a jakbyś dał 1024px to była totalna sieczka. Może za bardzo cropujesz? Nie wiem co jest tego przyczyną.
WB - do wyciągnięcia i poprawy np. w PS albo LR, nie wiem w czym zdjęcia obrabiasz.
kadrowanie - to co chcesz pokazać, co jest najważniejsze na zdjęciu, najlepsze, dawaj do mocnych punktów, nie kadruj centralnie, bo to nie robi roboty. Zdjęcie jest wtedy nudne, wręcz sztampowe.

szerszen

« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 30, 2018, 07:47:46 pm »
Wiem że foty się na forum nie nadają, ale jak niczego nie wrzucę, to nie dowiem się co robię źle!! Nie chcę wam zasyfiać forum tylko potrzebuje jakiegoś "drogowskazu" Niestety jestem samoukiem i mam nadzieję że właśnie dzięki m.in temu forum osiągnę poziom żeby chociaż ułamek zdjęć wychodził cacy. Z cropowaniem trafiłeś w 10 pewnie przez przeginanie foty tracą jakość..

Tomcat

• Rookie
« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 30, 2018, 07:49:05 pm »
No teraz można powiedzieć że kolega ze szkolnej ławki się wypowie ( pierwszoklasista )
Co do wątku ...Poza trójką, fajnie że próbujesz uchwycić coś interesującego w locie :), niestety wszystko nie ostre, z jakiego powodu ??? hmmmmm, kadry nie te....
Kolejna sprawa i przede wszystkim RADA , wbij się w forum czytaj, patrz, porównuj i łykaj jak colę ( czy co tam lubisz ), będziesz w szoku jak szybko zobaczysz swoje niedoskonałości w temacie fotoloto :)
Jeśli masz pasję pszetrfasz  :P ;D - to tak po mojemu ;D :P 8)
Tyle w temacie  :)

« Ostatnia zmiana: Lipiec 30, 2018, 08:08:03 pm wysłana przez Pomidor »

keren

• Elite
    • fotografkonin
« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 30, 2018, 08:27:04 pm »
No to jak chcesz znęcania, to mówisz- masz ;) piszę, mimo jeszcze braku "elite" ;)

1. Deko za żółte, jakbyś dał 16x9 i samoloty do np. mocnego lewego górnego? Spróbuj.
2. Do 16x9
3. U mnie wychodzi przepalone skrzydło, ogólne za jasne. I może kadrowanie...
4. Central ne robi roboty
5. do 16x9 i samolot w prawy górny mocny?
6. Nieostre, poprawka kadru
7. Nieostre...
8. Nad kabiną wyłazi czarna łuna czy mam omamy? Na różowej "wodzie" wyszły jakieś cuda z przejściami tonalnymi
9. Bliźniak 8?
10. Ef się zaraz wbije w brzeg zdjęcia... Jakbyś dał do 16:9 i skosem? Niebo można dorobić, chyba że masz luz i nie trzeba
11. Wiem ,że piony to zło ;) ale może tu? Bo moment super.
12. Ok, może lekko skos bardziej i kabina w mocny? Ale jest nieźle.
13. Ok
14. Pokombinowałabym z kadrem, albo żeby było bardzo symetrycznie, albo większy skos
15. Nieostre?
16. Za jasne, do 16x9. Może z dymu dałoby się wyciągnąć bardziej fakturę?

Ogólnie faktycznie ostrość i balans bieli.

No to pojechałam jak nigdy, tzn jak Sławol ;)
Jesteś na dobrej drodze :) Powodzenia!
Ja też się ciągle uczę, więc moje wnioski możecie poprawiać :)

Tomcat

• Rookie
« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 30, 2018, 08:44:02 pm »
No to jak chcesz znęcania, to mówisz- masz ;) piszę, mimo jeszcze braku "elite" ;)

1. Deko za żółte, jakbyś dał 16x9 i samoloty do np. mocnego lewego górnego? Spróbuj.
2. Do 16x9
3. U mnie wychodzi przepalone skrzydło, ogólne za jasne. I może kadrowanie...
4. Central ne robi roboty
5. do 16x9 i samolot w prawy górny mocny?
6. Nieostre, poprawka kadru
7. Nieostre...
8. Nad kabiną wyłazi czarna łuna czy mam omamy? Na różowej "wodzie" wyszły jakieś cuda z przejściami tonalnymi
9. Bliźniak 8?
10. Ef się zaraz wbije w brzeg zdjęcia... Jakbyś dał do 16:9 i skosem? Niebo można dorobić, chyba że masz luz i nie trzeba
11. Wiem ,że piony to zło ;) ale może tu? Bo moment super.
12. Ok, może lekko skos bardziej i kabina w mocny? Ale jest nieźle.
13. Ok
14. Pokombinowałabym z kadrem, albo żeby było bardzo symetrycznie, albo większy skos
15. Nieostre?
16. Za jasne, do 16x9.  ;)Może z dymu dałoby się wyciągnąć bardziej fakturę?

Ogólnie faktycznie ostrość i balans bieli.

No to pojechałam jak nigdy, tzn jak Sławol ;)
Jesteś na dobrej drodze :) Powodzenia!
Ja też się ciągle uczę, więc moje wnioski możecie poprawiać :)

No to Sławol wywołany do Tablicy ;) 8)

szerszen

« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 05, 2018, 05:33:58 pm »
Witajcie. Nie che zasyfiać forum nowymi wątkami, więc wrzucę tutaj kilka zdjęć wg mnie poprawionych do waszej weryfikacji ;) a wy powiedzcie  czy kierunek jest choć trochę właściwy..  :-\

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

keren

• Elite
    • fotografkonin
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 06, 2018, 01:36:51 pm »
Jako, że się nie znam, to się wypowiem ;)
jest lepiej kadrowo.
1. Jakbyś dał samolot bardziej na prawo wlazłby w mocny punkt i byłoby mniej centralnie. Aaa i syfy na matrycy- do wystemplowania.
2. Zetnij pustą górę dając do 16x9 i będzie
3. Raczej ok
4. Nie za fioletowo? Kadr jak dla mnie ok
5. Kadr ok. Trochę nieostry
6. Ok
7. Z takimi farmacjami zawsze mam kłopot... Nie będę się wymądrzać
8. W  sumie jak wyżej... ;)
9. Ok
10. Aż się prosi dać skrzydła idealnie po przekątnej- prawie Ci się udało
11. ok

To oczywiście tylko moja "wizja", mam nadzieję, że ktoś mądrzejszy Ci jeszcze coś podpowie...

Sławol

• "Let's put a smile on that face!"
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 09, 2018, 11:01:42 pm »
Po poprawkach lepiej. Podobają mi się 3 i 9.

Odnośnie powyższej wymiany zdań: skoro jesteś samoukiem, to raczej zaleta, a nie wada. Wiąże się to jednak z samodzielnym douczaniem we własnym zakresie, a podstaw fotografii nikt tu nie będzie wykładał. Nie ma w tym ani złej woli, ani wrogiego nastawienia, więc nie ma się o co boczyć i klepać niepotrzebnie w klawisz. Lenistwa nikt nie toleruje nigdzie w życiu i to się nie zmieni, za to odrobinę zaangażowania każdy na pewno zauważy i chętniej pomoże. Książki, gazety, no i Internet. W Empiku możesz stać godzinę i czytać gazetę o obróbce w Photoshopie. Wiedzę masz dosłownie przed nosem, ale musisz poświęcić na to trochę czasu i tyle. Sam. Tak ma być i kropka.

Poznaj też swój sprzęt, bo taki zły nie jest. Ja zaczynałem od D90 + 70-300, więc niżej. Do tego zastanów się, o co Ci w ogóle chodzi w fotografii, bo na razie pstrykasz i wrzucasz, co się da. No i w porządku, ale my nie wiemy, co Ci doradzić, skoro nie znamy stanu Twojej wiedzy teoretycznej, ani nie wiemy, dokąd zmierzasz. To też zajmie trochę czasu, podobnie, jak czytanie ;)

Na forach ludzie są różni, jedni piszą 2 zdania, drudzy więcej. Nawet w szczątkowych komentarzach są jakieś konkrety, wszystko wybieraj i analizuj, bo nikt Cię tu nie obraża, a nikomu się nie chce pisać o zasadach kompozycji. Ludzie oceniają to, co widzą na zdjęciach, a nikt nie wie, co Ty wiesz: z jednej strony mówisz o nauce, a z drugiej - używasz skrótu ff (front focus, jeśli o to Ci chodzi). Komunikacja kluczem - mów więcej o tym, co robisz i dlaczego, to i my Cię lepiej zrozumiemy i podsuniemy jakieś porady.

Powodzenia!
Kimkolwiek jesteś - życzę Ci dobrze.

Pozdrawiam
Sławol