Mam nadzieję, że to dla Was będzie pewną ciekawostką ale po części jestem związany z Siłami Powietrznymi
Moj Ojciec przez 20lat był Oficerem w JW2563 (tak kiedyś się nazywała) w Jarocinie. Nie wiem czy kojarzycie ale jest to jednostka, która zajmuje się częścią budowlaną naszych pięknych lotnisk.
Remontują, budują naprawiają itd.
Jako dzieciak w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym całe wakacje spędzałem na poligonach (Piła, Przylep, Łask, Dęblin, Powidz, Zamość)
Jak przez mgłę pamiętam obrazki z nocnych lotów SU22 - piękny widok.
Biegaliśmy z równieśnikami po pasach startowych, które były w fazie robót ziemnych...
Takimi maszynami wybierano ziemię (przeważnie z tyłu pchała ją spycharka) a następnie kładziono nowe warstwy pod pas, itd
Niestety w tych czasach fotografia nie przyszła mi ani do głowy...
Na koniec kariery w Wojsku Tato został dowódcą więc i poligony się skończyły a i dla mnie nie była to zbytnia atrakcja.
Niestety dzisiaj Taty nie ma z nami a co za tym idzie możliwości "wejścia" na lotniska się skończyły...
Taki się wylewny zrobiłem ale mam nadzieję, że chociaż troszkę Was to zainteresowało
Poszukam jakiś starych fotek może się coś ciekawego trafi.
Tymczasem
P.S. Gdyby ktoś był zainteresowany to może uda się wbić na taki poligon, żeby podpatrzeć jak się dzisiaj działa w fazie remontu (budowy). Sam o tym myślałem, w końcu to kawał roboty