Mam problem z zestawem 200-500 + D500.
Aparat pracuje w trybie AF-C, niezależnie od typu autofocusa (Dynamic, 3D, single point), ma problemy z uchwyceniem szybko poruszających się obiektów na szarym tle i na niebieskim niebie. Problem najprawdopodobniej dotyczy obiektywu – z obiektywami innymi – 70-300 4-5.6 VR, 70-200 2.8 VR II problem nie występuje.
Obiektyw bez problemu ostrzy na obiektach ciemnych – tj. Las, trawa, ludzie. Problem pojawia się przy fotografowaniu samolotów.
Skierowany na samolot obiektyw – z ustawieniami AF-C, dynamic-25 i uruchomionymi systemami VR i limiterem AF do 6 m, "kręci" nie w tę stronę skali (tj. Do 6 m), a następnie staje. Ponowne wciśnięcie przycisku migawki do połowy (tak samo dzieje się w przypadku AF-ON), zespół aparat-obiektyw 'nie szuka' ostrości, nie ma zmiany odległości ogniskowania. Ręczne doostrzenie pierścieniem czasami pomaga, jednak nie w 100% przypadków. Pomaga także skierowanie obiektywu na obiekt nieruchomy, na ziemi, i ponowne wyostrzenie na samolocie – jednak również, nie zawsze. Problem jest bardzo frustrujący, na Ostravie uciekło mi wiele kadrów przez to. W obiektywie nie dokonywałem aktualizacji firmware w toku akcji serwisowej.
Mam podejrzenie, co moglo się zrypać, najpierw wyszło firmware do 200-500 i później firmware do aparatu, i firmware pod aparatem gryzie się z tym od obiektywu.
Nic, chyba trzeba spakować paczkę i wysłać na Łopuszańską :/