O, dobrze, że się ktoś odezwał w tej sprawie, liczyłem na to
Generalnie długo i namiętnie przekopywałem Google i szukałem wersji, która byłaby najwierniejszą historycznie... I tak przeryłem Wikipedię, fora, różne linki, swoje stare gazety modelarskie, kalkomanie modelarskie renomowanych firm, jakieś książki (ze starą jednak już wiedzą, dzisiaj nieaktualną)... Nowe godło różni się bardzo od tego, które tutaj widać, to prawda (mowa np. o tym, co jest malowane na grzbietach Fulcrumów). Wariacji godła i kolorów jest dzisiaj sporo. Skończyło się na tym, że za wzór do analizy wziąłem sobie godło 111 Eskadry Myśliwskiej oraz samolot Spitfire Jana Zumbacha (RF-D, którego replika istnieje dzisiaj w RAF Battle of Britain Memorial Flight). Ale i tak było sporo różnych wersji zależnych od okresu użytkowania oraz statusu pilotów (Jan Zumbach miał później proporczyk dowódcy jeszcze).
Gwiazdy poza pasami, brak liczby "303" między kosami i pióro w lewą stronę. Pewnie kolory nie są do końca poprawne (pióro), ale na chwilę obecną nie mam większej wiedzy na ten temat.
Sporo miałem z tym główkowania, ale ostatecznie przyjąłem poniższą wersję. Zwróćcie uwagę na mimo wszystko różne kształty czapek oraz odległość gwiazd od kos. Te dwie dolne są w miejscu liczby "303", poza tym wydaje się, że na pierwszym zdjęciu na początku są umieszczone idealnie pod pionowymi pasami, a potem już - pomiędzy. Albo to może złudzenie. Widać też, że Kaczor Donald się różni, podobnie jak liczba oznaczeń zwycięstw powietrznych. Moje malunki na pewno nie są aż tak dokładne w porównaniu ze zdjęciami
Źródło: bi.gazeta.pl
Źródło: aviatonart.pl
Źródło: toptenz.net
Edit: parę słów.