Autor Wątek: marsjańskie teorie o chooyowych fotografach i świetnym sprzęcie  (Przeczytany 7369 razy)

Hornet

• Gość
Odp: marsjańskie teorie o chooyowych fotografach i świetnym sprzęcie
« Odpowiedź #30 dnia: Wrzesień 28, 2016, 01:16:15 pm »
Marsjanin, zgodnie z Twoją teorią filmy również same się kręcą. Po chooy w takim razie reżyserzy...

Jack S.

« Odpowiedź #31 dnia: Wrzesień 28, 2016, 01:16:32 pm »
O,  to, to! Za Spadem i Hornetem.
theaviationist.com
facebook.com/JacekSiminskiPhotography/

marsjanin

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: Wrzesień 28, 2016, 01:25:15 pm »
Co do posługiwania się konkretnymi przykładami np. Hesji czy kogoś innego to ok nie widzę zatem problemu jeśli nikt inny nie widzi.

Carlito jeśli chcesz mnie o coś zapytać bo się z czymś nie zgadzasz to pytaj wprost

Nie mam żadnego urazu odnośnie moich analiz kogokolwiek zdjęć, w sumie to nie bardzo wiem o jakich zdjęciach  z Mińska mówisz nawet nie przypominam sobie by ktoś publikował foty z tych pokazów, możesz podrzucić link do fot o które Ci chodzi albo napisać co masz na myśli.

Jack S.

« Odpowiedź #33 dnia: Wrzesień 28, 2016, 01:26:41 pm »
sfw vel Andrzej Rogucki mieszka w MM :) O to chodziło :)

IMHO Marsjanin za dużo ideologii dorabiasz.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 28, 2016, 01:37:44 pm wysłana przez Jack S. »
theaviationist.com

marsjanin

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: Wrzesień 28, 2016, 01:46:10 pm »
- Zrobiłeś świetne zdjęcia, musisz mieć super sprzęt.
- Zrobiłaś świetny obiad, musisz mieć super garnki.

Jeśli nie uargumentujesz szerzej dlaczego nie zgadzasz się z tym co napisałem to takie wstawki nie mają sensu. Was jest ponad 70 osób jak każdy stwierdzi że będzie sobie kpił to może i będzie dla Was zabawne ale argumentu w tym żadnego nie ma.

Marsjanin, zgodnie z Twoją teorią filmy również same się kręcą. Po chooy w takim razie reżyserzy...

Co ma piernik do wiatraka. Mówisz o produkcji w której bierze udział 1000 osób sprzet o wartości milionów dolarów itp. Nie widze żadnego logicznego połączenia pomiędzy tym o czym ja pisałem a tym co Ty piszesz.

sfw vel Andrzej Rogucki mieszka w MM :) O to chodziło :)

IMHO Marsjanin za dużo ideologii dorabiasz.

Ja komentowałem kiedyś jakieś zdjęcia Andrzeja Roguckiego ? Nie pamiętam szczerze mówiąc, ale kto wie może po pijaku :)

Za dużo ideologii? chyba odwrotnie, Sądzę, że próbujecie dorobić ideologię do prostej sprawy, którą opisałem najprościej jak się da w pierwszym poście.

Panowie zanim zaczniecie się przeskakiwać w porównaniach i spłaszczaniu moich wypowiedzi czepiania się pojedynczych wyrazów pomijając kontekst itp. bo widzę że może to w tę stronę zmierzać, to może ktoś się zdecyduje w końcu na moją wcześniejszą propozycję.
Bo możemy gadać i gadać każdy będzie się przeskakiwał a rozwiązanie jest proste. Wyjdźmy na pole i sprawdźmy.

Ktoś jest chętny ?
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 28, 2016, 01:48:04 pm wysłana przez marsjanin »

Jack S.

« Odpowiedź #35 dnia: Wrzesień 28, 2016, 01:53:45 pm »
Ja się nie obraże, jak dostanę na pokazy stałkę 500 mm z D5 albo D500 :D

Z tym, że generalnie nadal uważam, że nawet jakbyś dał takiemu amatorowi taki zestaw, a byłby przyzwyczajony do focenia np. zoomem, niewiele by zrobił bez przyzwyczajenia się], choćby z uwagi na fakt, że technika fotografowania 70-300 jest inna od techniki fotografowania stałką [traf tym chłopie w samolot - na zoomie można sobie poszerzyć] :)

PS WAS czyli kogo?

PS 2 Komentowałeś, pisząc, że nie będziesz komentował, bo to nie przykład do tego tematu.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 28, 2016, 01:55:17 pm wysłana przez Jack S. »
theaviationist.com

bronek

• Rookie
« Odpowiedź #36 dnia: Wrzesień 28, 2016, 01:54:26 pm »
powiem za siebie. Dla mnie dobre zdjęcie to wypadkowa:
- umiejętności (kadrowanie, wyczucie momentu, panning, etc)
- sprzęt i wiedza jak go wykorzystać - 500f4 sama zdjęć nie robi
- możliwości dotarcia w odpowiednie miejsce w odpowiednim czasie (czasem trzeba dogadać temat z pilotami etc.

Zrobiłem wiele zdjęć moim zdaniem średnich które Jamal czy Marsiu potrafili przerobić na cuda. Odrobina wysiłku w PS, kadrowanie czasem kolorki wyciągnięcie dymu za silnikiem. Może być bajka.

Ja tam jestem bardzo wdzięczny krytyce kolegów z forum bo to uczy lepiej niż bicie braw.

Ja tu jestem raczej kiepskim średniakiem więc mam o tyle łatwiej że równam tylko w górę.

A co do bólu d... pod tytułem mam za słaby sprzęt i nie stać mnie na 500 f4 to zabawa kicha 500ta i jego pomoc udowodniły mi że sam sprzęt to nic.

brovarsky

• Elite
« Odpowiedź #37 dnia: Wrzesień 28, 2016, 02:01:31 pm »
chłopaki już? bo mnie się popcorn kończy, a nie wiem czy grzać po dokładkę ;)

szamal

• Solo Pajlot
  • wieczny brak czasu...
    • www.maciejszamalek.com.pl
« Odpowiedź #38 dnia: Wrzesień 28, 2016, 02:06:11 pm »
chłopaki już? bo mnie się popcorn kończy, a nie wiem czy grzać po dokładkę ;)

brovar grzej po dokładkę i co najmniej skrzynkę dobrego piwa  ;D ;D ;D

Carlito

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: Wrzesień 28, 2016, 02:06:58 pm »

a wątek do piekła proponuję nieśmiało

Spad

• As
  • Vieux Charles
« Odpowiedź #40 dnia: Wrzesień 28, 2016, 02:11:18 pm »
- Zrobiłeś świetne zdjęcia, musisz mieć super sprzęt.
- Zrobiłaś świetny obiad, musisz mieć super garnki.
Jeśli nie uargumentujesz szerzej dlaczego nie zgadzasz się z tym co napisałem to takie wstawki nie mają sensu.

To tyle by było w temacie sarkazmu  8)
Szerszej argumentacji wstawiać nie zamierzam. Spośród moich pięciu najwyżej ocenionych przez RA fotek, trzy (w tym ta najwyżej oceniona) zostały zrobione canonem EOS 40D. Jako użytkownik canonów pewnie kojarzysz ten model sprzed 9 lat - nawet w dacie premiery nie był z górnej półki.  Z tych trzech zdjęć jedno było zrobione szkłem 70-300, a dwa jeszcze starszą od aparatu "konsumencką" sigmą 17-70, która nawet nie ma stabilizacji obrazu.
Dlatego - wybacz - mimo wysiłków nie jestem w stanie potraktować Twojej Ogólnej Teorii Fotografii Lotniczej z należną jej (zapewne) powagą. Ani skwitować jej czymkolwiek bardziej poważnym od suchara z garnkami.

brovarsky

• Elite
« Odpowiedź #41 dnia: Wrzesień 28, 2016, 02:37:06 pm »
hahahahaha obesmarkałem se renkawa ;D

Mori

• Moje fotoloto
« Odpowiedź #42 dnia: Wrzesień 28, 2016, 02:38:04 pm »
Oj marsjanin, marsjanin ... A nie mówiłem? :)

Ja Ciebie tam nie krytykuję bo częściowo się z tym zgadzam. No może poza słupami, itp. :)
Sam przez lata robiłem byle czym i fotki wychodziły. Jednak za każdym razem gdy zmieniałem cokolwiek w sprzęcie na lepsze to ZAWSZE miałem ochotę wyrzucić poprzednie fotki do kosza bo przy kolejnych wychodziły blado.
Pewnie, można powiedzieć że nabierałem doświadczenia ale ja tu mówię też o fotkach z tego samego sezonu w którym zmieniałem sprzęt. Aż o taki progres to się nie posądzam. :)

Ja Ci z góry mówiłem na co się szykujesz w tej dyskusji :)
¡¡¡ ǝɔuoɹpǝıq ʍ ɹnʇɐıʍɐlʞ ǝıɔɾndnʞ ǝıu

https://500px.com/p/boguckimarcin

Carlito

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: Wrzesień 28, 2016, 02:38:26 pm »
bronek chce zaistnieć za wszelką cenę  :P

marsjanin

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: Wrzesień 28, 2016, 02:39:44 pm »
Bronek ja się oczywiście z Tobą zgadzam. Zdjęcie to wypadkowa sprzętu, obróbki, fotografa, miejsca, warunków atmosferycznych.

Carlito, masz na myśli Trollowanie z mojej strony ?  Możesz przytoczyć jakiś przykład bo na 2 posty które napisałeś żaden nie odnosi się do dyskusji, ale oba nadają się do trollowania wątku :)

Podtrzymuje propozycję porównania fotografa z amatorem na jednym pokazie. Spad robisz świetne zdjęcia może zgodzisz się na wzięcie udziału w eksperymencie ?
Każdy jest przekonany o swojej racji ale nikt z 70 osób w stowarzyszeniu nikt nie chcę konfrontacji z amatorem. Dlaczego ? Przecież to powinno potwierdzić Waszą teorię ?

Spad powtórzę się mam nadzieję że  po raz ostatni ale coś czuję, że zaraz ktoś mi napisze że zrobił ładne zdjęcie okularami babci i znowu będę musiał się powtarzać.
Otóż zgadzam się z Tobą, z tymi co pisali to samo przed Tobą i z tymi co napiszą to po Tobie, że kiepskim sprzętem można zrobić dobre zdjęcie. I pudełkiem od zapałek również można. Co z tego wynika na pewnie nie to że więcej zależy od fotografującego niż od sprzętu. Wynika z tego że się da. :)