Z tego co pamiętam to Szamal w PSie obrabia.
Jeśli masz na myśli metodę manualną w której otwierasz sobie sam każde zdjęcie to do głowy przychodzi mi tylko taki sposób na zachowanie proporcji logo w stosunku do określonej krawędzi.
1. Powinieneś mieć logo na wektorze - może być PDF
2. Mając otwarte zdjęcie przeciągasz logo do PSa na to zdjęcie jako smart object
3. Skalujesz na maksa od krawędzi do krawędzi (do tych do których chcesz zachować proporcje).
4. Klikasz enter (aby zatwierdzić skalowanie
5. Rasteryzujesz warstwę z logo
6 . ctrl +T i na górnym pasku szerokość i wysokość ustawiasz na np. 10% czy ile tam będzie Ci najlepiej pasowało
Na zautomatyzowania tego żeby zrobić to seryjnie nie mam pomysłu bo nie wiem czy da się zrobić akcję skalującą smart object do 100% kadru względem określonej krawędzi.
Jeśli masz więcej zdjęć to aby usprawnić prace możesz dodatkowo nagrać akcję od punktu 5 co usprawni pracę.
Czyli od 1 do 4 robisz manualnie jak powyżej.
Potem nagrywasz akcję, gdzie:
5. Rasteryzujesz warstwę z logo
6 . ctrl +T i na górnym pasku szerokość i wysokość ustawiasz na np. 10% (zachowując proporcje) czy ile tam będzie Ci najlepiej pasowało
7 ctrl + a (zaznaczasz cały obszar zdjęcia
8. Korzystając z górnego menu wyrównujesz logo do prawej i dolnej krawędzi
9. Odsuwasz logo od krawędzi (tyle ile chcesz)
10. stopujesz nagrywanie akcji
Każde kolejne zdjęcie robisz tylko do punktu 4, potem uruchamiasz nagraną akcję.
Nie jest to jakiś super sposób bo nie można tego zautomatyzować w całości, ale na chłopski rozum, wydaje mi się to najszybsza metoda by zachować proporcje względem krawędzi.