Naszło mnie na dość bolące przemyślenia. Żebyście sobie nie pomyśleli... że Kamio zjeb*ł robotę i teraz nie umie się przyznać do błędu lub nie lubi jak się go krytykuje. Fotografuje od lat 5, swego czasu soniakiem, teraz nikonem. Najmniej chodzi mi w tym momencie o sprzęt czy doświadczenie/umiejętności etc. Wszyscy dobrze znamy wymówki w stylu ,,nie mam takiego sprzętu jak wyyy" ,,mój aparat przy waszych to kalkulator więc proszę nie oceniajcie mnie źle". Gdybym tak myślał czy kierował się takimi niezbyt mądrymi ocenami, że jeśli nie mam sprzętu z najwyższej półki to nie mogę zrobić dobrego zdjęcia to chyba nigdy bym nie dołączył do SPFL bo umówmy się, po co? Ale tak nie myślę, wręcz przeciwnie. Prezes kiedyś bardzo mądre zdanie powiedział w pewnym materiale ,,nie sprzęt robi zdjęcie". Niemniej jednak sprzęt chcąc nie chcąc ma znaczenie. Bo fotka z D800 + stałki 300 z TC1.4 różni się od fotki z D7000 + 70-300. Kolejność wrzucania wątków na forum również ma znaczenie. Nie oszukujmy się. Jeżeli ktoś wrzuci bardzo mocny set to każdy kolejny będący słabszym z różnych względów będzie dla użytkowników słabym lub nudnym.
W tym sezonie Ostrawa to były jedyne pokazy lotnicze z palnikami na których mogłem być. Czekałem na nie od początku tego roku. Na kilka dni przed bardzo mocno się rozchorowałem. Pojechałem tam mimo przyjmowania codziennie zastrzyków i innych leków. Wszystko było na NIE. Postawiłem jednak na swoje, dotarłem na pokazy mimo przeciwności losu i odmowy lekarza. Minęło kilka dni, dość niepewnie otworzyłem folder i? Przeglądając kolejne zdjęcia, obrabiając je czułem wczoraj i dziś niesamowitą dumę z samego siebie. Pierwszy raz kończąc obróbkę byłem z siebie cholernie zadowolony. Przez moją głowę przechodziły mnie myśli i nadal przechodzą, że to najlepsze sety (ten i cz.2) w całym moim dorobku. Jak widać myliłem się dość bardzo. Co gorsza mimo komentarzy, ja dalej uważam, że zdjęcia się bronią, mało tego... dalej uważam, że są jednymi z najlepszych jakie kiedykolwiek poczyniłem, że zasługują na więcej niż to dobijające słowo ,,poprawne". Wiecie co? Chyba się wypaliłem albo nie ma już miejsca dla mnie w świecie fotografii lotniczej.