Z góry przepraszam za długość, ale dla mnie ciekawe więc może jeszcze kogoś zainteresuje.
Kilka razy w ciagu ostatniego roku zdarzyło mi się być w krakowskim Obserwatorium Astronomicznym. W miniony weekend pomimo nienajlepszych warunków (chmury i pełnia) popróbowałem astrofoto na poziomie naukowym.
1. Miejsce akcji. Fort 38 "Skała" Twierdzy Kraków. Jeden z lepiej zachowanych i utrzymanych. Obecna siedziba Obserwatorium Astronomicznego ufundowanego w 1792 została otwarta w 1964 roku.

2.

3. Kopuły teleskopów na forcie rodzą skojarzenia militarne ;-) Zresztą zamiast tej kopuły była kopuła pancerna wyposażona w działo.

4. Radioteleskop mały (8 m średnicy) oddany do eksploatacji 1995r służący do najdłużej na świecie trwajacych nieprzerwanych badań słońca (rozpoczeto je 1 października 1957).

5. Radioteleskop duży (15 m średnicy)

6. Największy z tutejszych teleskopów optycznych. System Cassegraina, zbudowany w 1970 roku przez zakłady Carla Zeissa w Jenie.
Służy do obserwacji naukowych.

7. Teleskop Grubb - jeden z najstarszych czynnych instrumentów badawczych w Europie. Rok budowy 1874. W ub roku przeszedł remont kapitalny.
Ma ciekawy mechanizm całkowicie mechaniczny śledzenia obserwowanego ciała niebieskiego, taki jak w zegarach ściennych.
Obecnie nie wykorzytywany już naukowo.

8. Teleskop Maksutow 35 cm średnicy. Używany przez studentów i SPFL :-)

9. Budynek teleskopu Maksutow

10. Jowisz

11. Jak na chmury i pierwszy raz to chyba OK.

Bonus:
Największa stałka którą do tej pory miałem okazję przypiąć do puszki.