Autor Wątek: Torro Rosso z Góraszki 2010  (Przeczytany 584 razy)

kisio

• Gość
Torro Rosso z Góraszki 2010
« dnia: Lipiec 07, 2010, 03:43:57 pm »
Będzie co z tego? ;)

1.

2.

3.

4. lekko pojechane ;)

5.

6.

7.

Wiem, że trochę dużo, ale chciałbym poznać wasze zdanie o kadrach. Ostatnie mnie męczy najbardziej - kadr mi się bardzo podoba, ale jakoś nie potrafię go tak obrobić żeby mi się podobał..

mirroo

• robię to bo lubię
    • Mirosław Rojczyk Fotografie
Odp: Torro Rosso z Góraszki 2010
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 07, 2010, 09:50:51 pm »
Witam

Mi podoba się tylko 7. Za ładnie uchwycone tło, ciemne smugi i za dobrze uchwycone rozejście.

kichu

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 07, 2010, 11:45:41 pm »
moim zdaniem calosc tak sobie... temat psuje za po pierwsze krotka ogniskowa, wizualnie jeszcze bardziej oddala temat, przez co jest malo action i duzo galczynski

ani calosc nie ma klimatu malarskiego (tlo, swiatlo), ani nie ma za duzo action, a jesli jest np. jak na 3 to za daleko

generalnie takie szerokie kadry to chyba jeden z trudniejszych tematow fotolotniczych, zeby bylo i ciekawe i niebanalnie i jeszcze wszystko zagralo

tak sobie glosno mysle
« Ostatnia zmiana: Lipiec 08, 2010, 12:31:28 am wysłana przez kichu »

wilk

• CZŁONEK HONOROWY
  • Elite
« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 08, 2010, 12:09:18 am »
tak sobie glosno mysle

Głośno, ale niestety dobrze. Jestem na nie :(
Jedynie 7 coś ma choć mnie nie do końca pasuje kadr, za mało góry i za dużo dołu, do tego bym w lekki skos to dał. Nie wiem jak wygląda pełen kadr i co się z niego da zrobić.

Slavcio

• Sławek Szychowski
    • szychowski.eu
« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 08, 2010, 01:30:55 pm »
kisio.... no musisz uważać ;-) tutaj (forum) to już wysublimowane smaki są.

6 - dolne pół fotki to biała plama
4 - za lekko pojechane, można wyciągnąć więcej z tych chmur, no i przekadrować, mimo że ten przebłysk nieba w PG wydaje się fajny, ale jest za mało fajny na fotkę
inne... ustawiłeś sobie F8 i ISO 100 ale to nie jest recepta na zdjęcia, czas czasem wychodził za bardzo krótki mając na uwadze ogniskową (105 to raczej w foto lotniczej jest szerokim kątem ;-) ) jaką robiłeś - może szary filtr albo polar by trochę to zmienił (niebo i czas na śmigła)
Pokręć suwaczkami i zobacz jak wychodzi, tylko nie przesadzaj ;-)

kisio

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 08, 2010, 05:41:38 pm »
Slavcio, ale ja przecież po to Wam pokazuję żeby Wasze opinie poznać ;) Zdaję sobie sprawę, że 105 to dla foto lotniczej prawie ryba ale akrobacje i smugacze są też dla mnie bardzo wdzięcznym tematem i cały czas szukam fajnych kadrów ze smugami.

Wilku, to już prawie cały kadr. Jak po Twoim poście na to patrzę to faktycznie można by uciąć dołu, trochę z prawej i minimalnie z lewej... ;)

Kichu, to prawda, że walka z szerokością do łatwych nie należy, ale gdyby było łatwo to by było nudno ;)

Dzięki wszystkim!

mirroo

• robię to bo lubię
    • Mirosław Rojczyk Fotografie
« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 08, 2010, 11:00:00 pm »
Przynajmniej zdrowe podejście.