FOTO-TECHNIKA > Technika i sprzęt fotograficzny
Sigma 150-600
Frogi:
Dobra zrobiłem tego apdejta - na oko AF jest jakoś 30% szybszy, co uważam, że jest bardzo dobrym wynikiem.
Frogi:
Użytkownicy sigmy! Czy próbowaliście focić na ustawieniach fabrycznych, to jest w trybie Off? Bo ja choć miałem C1 i C2 postawiane, to zauważyłem na Airpowerze, że miałem przełącznik w trybie OFF właśnie... i wszystko jest git, nawet nie zauważyłem, żeby AF jakoś wolniej chodził :) Może to kwestia ostatniej aktualizacji? W każdym bądź razie w moim przypadku ustawianie pod siebie szkła stanęło pod znakiem zapytania ;)
Mori:
U mnie powiedziałbym że po ostatnim updacie softu na szkle różnica szybkości między moim trybem preferencji szybkości AF a trybem domyślnym pod względem szybkości ostrzenia trochę się faktycznie zatarła.
Nie jestem jednak w stanie porównać dokładnie % trafień, itp.
Frogi:
--- Cytat: mori w Wrzesień 23, 2016, 10:59:37 am ---U mnie powiedziałbym że po ostatnim updacie softu na szkle różnica szybkości między moim trybem preferencji szybkości AF a trybem domyślnym pod względem szybkości ostrzenia trochę się faktycznie zatarła.
Nie jestem jednak w stanie porównać dokładnie % trafień, itp.
--- Koniec cytatu ---
Pod względem ilości trafień to u mnie jest chyba identycznie jak jest OFF i C. Jak tak przeglądam foty, to wszystko w zasadzie jest bardzo w porządku.
Mori:
Może jeszcze inna uwaga w temacie porównań Sporta z Nikonem 200-500.
W Ostrawie miałem okazję kilka razy wziąć w rękę różne egzemplarze Nikona z różnymi puszkami i trochę postrzelać. Ciężko mi oceniać autofokus i VR bo nie fociłem dynamiki ale co do wygody użytkowania jednego jestem pewien. Jeśli chodzi o szybkość i wygodę zoomowania to Nikon chyba konstruował szkło żeby to utrudniać a nie ułatwiać. Nie da się go zastosować jako pompki (a przynajmniej mechanizm broni się jak może) a kręcenie pierścieniem jest czaso i pracochłonne. W Sporcie pompka działa lekko i precyzyjnie i w czasie zoomowania nigdy nie odrywam aparatu od oka płynnie śledząc cel. D7200 w trybie AF-C w zasadzie prawie zawsze radzi sobie z tym bez konieczności doostrzania (płynnie doostrza w trakcie zoomowania) ale to już pewnie z każdym typem puszki wychodzi trochę inaczej.
Nikonowi na plus mogę policzyć niższą masę ale od dawna przestałem w Sporcie zwracać na to uwagę więc dla mnie to żaden argument. Może kiedyś uda mi się na całe pokazy pomieniać z kimś szkłami ( jacyś chętni? :) ) to będę mógł ocenić AF i VR-a ale póki co tylko uwagi o ergonomii.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej