FOTO-TECHNIKA > Technika i sprzęt fotograficzny
Canon 400/5.6 czy 300/4 (+ TC 1.4x) do fotografii lotniczej?
Pawel_CPH:
Witam Forumowiczów,
Zachęcony miłym spotkaniem z grupką SPFL na czerwcowych pokazach w Karup, postanowiłem poszukać tu rady.
Zamierzam kupić pierwszą stałke do fotografowania na pokazach (choć nie tylko), i nie bardzo mogę zadecydować pomiędzy 400/5.6 a 300/4.0 (ta ostatnia do ewentualnego wykorzystania z TC1.4x II)
Używam Canona 30d i 40d (1.6x crop), z perspektywą zakupu 7d mkII jeśli kiedyś wyjdzie :-/ albo 5d mkIII. Mam już 100-400L, ale na moje oczekiwania jest on mało ostry powyżej 300mm, stąd pomysł na stałkę.
Wracając do obiektywów, do fotografii codzinnej ten obiektyw 300mm/4 jest u Canona dużo uniwersalniejszy (makro, stabilizacja, portrety) no ale 400mm/5.6 jest o te 100mm dłuższy. Nie wiem na ile 300/4 traci szybkość autofokusa i jakość obrazu przypięty do TC 1.4x II – opinie są podzielone, a zdjeć żeby porównać nie znalazłem. Co do wagi, rozmiarów i ceny, jeden i drugi obiektyw mi pasują, chociaż póki co zamierzam kupić tylko jeden ;)
No i tutaj pytanie do Forumowiczów - czy ktoś tutaj ma porównanie i doświadczenia z jednym i drugim obiektywem. Albo linki do jakiegos forum (angielsko- lub hiszpańskojęzycznego) gdzie takie porównania można znaleźć.
Normalnie bym wypożyczył oba obiektywy do przetestowania ale ani w Polsce ani w krajach pobliskich te 'tanie' eLki nie są dostępne w wypożyczalniach (300/2.8 i 400/4 i owszem ale one nie są dla mnie)
I thank you from the mountain. :)
Pawel
hesja:
w temacie C nie poradzę :(
ja osobiście jak slysze o 300mm + TC to już mi się nie chce
wiec zapewne bym dumał o 400
ale najbardziej o 500 gdyż wg mnie 500 najbardziej "robi"
chociaż... 400 z DX tez jest niezla jak patrze na foty Amona chociażby :)
bym się nie pchal w 300mm majac kultowego 100-400
kichu:
ZH. Zooma typu 100-400 czy 50-500 i tym podobne sa najsłabsze optycznie na długim końcu. Wiec stalka 400 zrobi Ci zdecydowanie lepiej niz 300 z TC.
grymas:
Krótko :) . Mam 40D i 100-400 i dokupiłem 5D Mk III i to był strzał w 10. 100-400 jest ostry w całym zakresie ( chodź nigdy nie był nieostry, może masz jakiś felerny egzemplarz ). I ZH do fotoloto pomyśl o 500, a niższe ogniskowe sobie odpuść.
kichu:
Koledzy zdają sie zapominać ze 400/5.6 to zdecydowanie inna kategoria cenowa niz 500 :)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej