ZDJĘCIA LOTNICZE > Współczesne lotnictwo cywilne
Znowu ja...
pilotex:
Hmm... Moim zdaniem, jest dużo lepiej, jak poprzednim razem. Kadry już ciekawsze, coś zaczyna się na nich dziać i są one bardziej przemyślane. Całościowo się zgodzę z opinią Fana, "chuoelra", foty są nieostre! Czasem lepiej przedobrzyć z ostrością, może u Ciebie wychodzą ząbki, a u nas na monitorach będzie idealnie ostre zdjęcie? Też mam ten problem z ostrością, czasem nie umiem wydozować odpowiedniej ilości, ale pomału opanowuje tą "trudną" sztukę :)
--- Cytat: Major w Luty 15, 2014, 11:26:33 pm ---Inna sprawa, o czym już wspominałem kiedyś, to brak zmysłu artystycznego - nie wiem, co ma być na zdjęciach, dopóki nie obrabiam ich w PS :D. Może wiem, co chcę osiągnąć, ale nie wiem jak to ma wyglądać. Chyba najgorzej jest na statyce, bo stoi samolot i co - nie mam pojęcia jak zrobić ciekawe zdjęcie.
--- Koniec cytatu ---
Zmysł artystyczny jest ważny. Jak Ty do jasnej Anielki chcesz robić zdjęcia? Stary, zawsze jest tak, że dopiero przy obróbce czasem chce się coś fajnego wymyślić-czasem wystarczy odpowiednie kadrowanie, np. pod odpowiednim kątem, dodanie koloru. Rzadko bywa tak, że masz idealny kadr prosto z karty.
Może z czasem wyrobisz u siebie ten zmysł.
Masz D5100, przy tym aparacie możesz pozwolić sobie na względny cropp. Statyka jest nudna, ale zawsze możesz próbować cykać samolot ze wszystkich stron i w domu możesz zobaczyć coś ciekawego, co przykuje Twoją uwagę. Nawet głupia zawieszka "Remove before flight". Szukaj i podążaj. Za dużo chcesz, obniż trochę progi i zdobywaj wiedzę małymi krokami. Każdy tutaj przeszedł długą drogę odkrywania duszy fotografii. A idąc tym tropem, poznajesz również siebie.
Dość tych filozofii. Podążaj dalej i szukaj. Powodzenia ;)
Major:
Tobie również dziękuję Ewo za komentarz :D.
Co do odkrywania fotografii to na pewno nie da się w jeden dzień, oczywiście, choć ciężko jest patrzeć na foty choćby tu na forum czy na Waszych blogach i nie porównywać czy nie chcieć więcej. Nie tyle wkurza mnie brak sprzętu (choć to oczywiście też w jakimś stopniu), co moje braki osobiste, choć na lotniskach z Nikonem byłem dosłownie 6 razy, z czego jedna sesja była przed, w czasie i po moich lotach, więc zbytnio o fotach nie myślałem.
Statyka może i jest nudna, zwłaszcza, że jedyne samoloty jakie mam dostępne to Cessny i inne małe latadła, ale np. Dirty Diana nie latała na RIAT, więc na czymś trza się uczyć :D.
Większość moich fotek to spore cropy. Niestety z moim krótkim (ekhm...) obiektywem to póki co konieczność :D. Zdjęcie, z którego zostaje np 1 czy 2 Mpix wcale nie wygląda fajnie (albo ja tego nie umiem obrobić).
Z tą ostrością to nie wiem co robić, ale wydaje mi się, że znajdzie się w mojej puszcze z drobnymi kilka funtów na nowszy, lepszy monitor, bo tutaj też kolorowo nie jest (Medion MD 5042 OC). Miałem kiedyś w lapku fajną matrycę HD, ale troszkę za mocno uderzyła o podłogę i cała się skubana rozlała :P.
Edyta:
Ok, jeszcze jedno, czysto w celach "naukowych" :D
Czy to foto jest ostrzejsze niż pozostałe? I jak wygląda kwestia zaszumienia?
Major:
del
pilotex:
Foto jest aktualnie niedostępne...
Major:
No masz, a ja je widzę bez problemu. Jeszcze raz
Nawigacja
Idź do wersji pełnej