FOTO-TECHNIKA > Technika i sprzęt fotograficzny

Tamron 150-600 f/5.5-6.3 VC USD

<< < (9/18) > >>

Mariusch:
Czy te fotki były robione na ogniskowej 600 mm i pełnej dziurze?

Marco:
Obiektyw optycznie dobry,może nawet bardzo dobry,ale nie wyśmienity oczywiście
Niestety focus oraz śledzenie pozostawia wiele do życzenia........
Stabilizacja OK

Mr.Reset:
Porobiłem ostatnie 4 wyjazdy tym obiektywem i jak na razie według mnie wygląda to tak:

Przy dobrym świetle jest naprawdę nieźle optycznie
500 robi dobrą robotę - 600 troszkę mydli ale nie jest tak źle
Dziś obskoczyliśmy z Robteekiem okęcie - ładne słońce 1/1250 przy f8-11 zobaczymy jak wrzuci cropy

Gorzej w kiepskich warunkach czasy rzędu 1/100 - 1/250
Obiekt nieruchomy - nie ma problemu - stabilizacja działa bardzo dobrze

Naloty i odloty - tu już nie jest różowo - dużo ruszonych/nietrafionych
Mam silne podejrzenia wobec VR-a
W tamronie nie ma dwóch trybów VR i wydaje mi się, że to on robi taką krecią robotę - mam kilka fot gdzie ostrość jest w jednej płaszczyźnie - w drugiej się wszystko rozjechało
Zresztą nawet w instrukcji jest wzmianka o potrzebie wyłączenia VR przy robieniu zdjęć seryjnych szybko poruszających się obiektów

Nie testowałem jeszcze bez VR - na okęciu takich przelotów nie upatrzy za bardzo

Sample wkrótce - odznaczam sobie w LR ciekawe przypadki to powrzucam w późniejszym terminie...

Tomaszek:

--- Cytat: Mariusch w Lipiec 02, 2014, 08:09:09 pm ---Czy te fotki były robione na ogniskowej 600 mm i pełnej dziurze?

--- Koniec cytatu ---
Pierwsze dwie tak. Są exify, można zajrzeć.

Amon:

--- Cytat: Mr.Reset w Lipiec 03, 2014, 09:05:00 pm ---Zresztą nawet w instrukcji jest wzmianka o potrzebie wyłączenia VR przy robieniu zdjęć seryjnych szybko poruszających się obiektów

Nie testowałem jeszcze bez VR - na okęciu takich przelotów nie upatrzy za bardzo

--- Koniec cytatu ---

O_O
Jak mi się vr wyłączy nieświadomie, to na 99% od razu kosz ;).

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej