FOTO-TECHNIKA > Komputery i oprogramowanie

sRGB vs AdobeRGB - przestrzenie kolorow

<< < (2/7) > >>

kichu:
skoro w puszce masz sRGB to powiedz mi co sie dzieje po otwarciu rawa w puszce

sprawdz jaka jest zrodlowa przestrzen kolorow po otwarciu rawa, najszybciej edit -> conver to profile i na gorze okna masz "source space" podana

jesli jest sRGB  to obrob plik jak zwykle zapisz do jpega

nastepnie otworz jpega i sprawdz j/w jakas masz color space

generalnie w ktoryms etapie obrobki - a nie wiem co dokladnie robisz cos Ci te color space konwertuje albo inaczej taguje

sprawdzajac plik po kazdym kroku powinienes dojsc gdzie sie dzieje zle

ustawienia ktore zalinkowales w screnshocie mowia PS jakich przestrzeni kolorw ma uzywac i co ma robic jesli zaladujesz plik posiadajacy juz inna przestrzen kolorow - default masz preserve embeeded profile - czyli zachowac profil ktory jest w pliku

moze zaznacz sobie ptaszkiem opcje ask when opening przy missing profiles, i profile mismatches

wtedy jesli beda konflikty miedzy ustawionym przez Ciebie sRGB a tym co jest w pliku to photoshop bedzie zglaszal

Slavcio:
Sprawdze tak jak mowisz.
Coś takiego mialem jeszcze w PSie:

zmienilem na sRGB IEC....

kichu:
raczej daj working RGB, czyli te ktore masz ustawiona jako robocza

Slavcio:
Przy otwieraniu RAW, otwiera w Adobe... juz to zmieniłem - potrenuje i dam znać czy OK. Dzięki.

I zaznaczenie "ask...." dało tez pozytywny efekt - drze się że profil barw jest inny.

kichu:
czyli moral z tego ze profilu ustawionego przez puszke sRGB lub Adobe - Camera Raw tez nie czyta i daje swoj na chama

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej