FOTO-TECHNIKA > Technika i sprzęt fotograficzny
Nikkor 500/f4 VR vs Nikkor 300/f2.8 VR + TC
Frodo:
Chłopaki,wielkie dzięki.
U mnie to tak wygląda:
Walcząc 300mm muszę mocno kropować - tylko kilka procent ujęć mam takich, że obiekt zajmuje większą część kadru.
Na odejściach - kiedy widać palniki, zupełnie nie mogę sobie poradzić z 300mm.
Stwierdziłem, że w większości ujęć brakuje mi ogniskowej.
Wydaje mi się, że potrzebuję czegoś między 400 a 500.
Zooma nie biorę pod uwagę.
I to taka historia.
Łukasz Kulik - gdzie takie szkła można pomacać, nie ma ich w sklepach, a osobiście nikogo nie znam z taką armatą.
Kichu, nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałem:
"af będzie lepszy i szybszy z gołej 500 niż z 400 z tc (większy kontrast)".
AF szybszy z 500 ale lepszy kontrast na 400 +tc, czy af szybszy z 500 z powodu lepszego kontrastu niż 400 + tc?
larky:
AF lepszy z 500 z powodu lepszego kontrastu niż 300 plus TC. Każde TC podpięte do stałki degraduje kontrast jak również spowalnia AF.
Frodo:
Larky - dzięki.
A porównując obrazek na gołych, otwartych "starych" 400vr i 500vr - czy będą wyraźne różnice, na korzyść któregoś - czy wszystko na granicy percepcji?
Z DXO wynika, że 400 jest wyraźnie lepsza od 500.
Łukasz Kulik:
Takie szkła możesz obczaić na Lopusznskiej w W-wie lub niektórych sklepach. Inna opcja to zagadać przy najbliższej okazji.
kichu:
--- Cytat: marcepan w Styczeń 29, 2016, 12:20:35 pm ---A porównując obrazek na gołych, otwartych "starych" 400vr i 500vr - czy będą wyraźne różnice, na korzyść któregoś - czy wszystko na granicy percepcji?
--- Koniec cytatu ---
Moim zdaniem wybierajac długie tele najwyażniejszym kryterium jest wybor szkla pod kątem zamierzonych zastosowan. Z porownywaniem wykresików dalbym sobie spokoj,
te roznice to jest wybor między bdb z plusem, a celujacym z minusem :)
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej